Vérnyomás kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogy magas vagy alacsony a vérnyomásod? Kíváncsi vagy, mennyi az optimális vérnyomás a te estedben? Az ingyenesen használható online vérnyomás kalkulátor segítségével azonnal megtudhatod. A vérnyomás táblázat kor szerint rendezett változatából azt is megtudhatod, a Te esetedben mi az optimális vérnomány érték.

Tippek a Vérnyomás kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Hogyan működik a vérnyomás kalkulátor?

Egyszerűen add meg a korodat és kattints a Kiszámol feliratú gombra és azonnal látni fogod a korod alapján javasolt optimális vérnyomás értékeket, melyeket össze tudsz hasonlítani az általad, vagy orvosod által mért értékekkel (a vérnyomásértékek értelmezéséhez, az első és a második szám kapcsán fontos tudnivalók megismeréséhez mindenképpen olvasd el a következő fejezeteket is).

A vérnyomás kalkulátor kialakítása során figyelembe vettük számos orvos, illetve doktorokat tömörtő szövetség ajánlásait. Mindezekkel együtt ne felejtsd, hogy ha bármilyen, alább is leírt vérnyomás probléma jelentkezik nálad, vagy egyszerűen csak felmerül a kétely benned, mindenképpen fordulj orvoshoz és méresd meg szakemberrel a vérnyomásodat.

A vérnyomás kalkulátor ugyanis nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Amennyiben csak apró kételyként merül fel benned, hogy gond van a vérnyomásoddal, mindenképpen fordulj szakorvoshoz!

2. Mit jelentenek a vérnyomásmérésnél kapott számok?

Az első szám mindig a szisztolés vérnyomás érték, amely azt jelzi, hogy mekkora nyomást gyakorol a vér az artéria falaira, amikor a szívverés történik.

A második szám mindig a diasztolés vérnyomás, amely azt jelzi, hogy mekkora nyomást gyakorol a vér az artériás falakra, miközben a szíved éppen két ütem, illetve szívdobbanás között „pihen”.

3. Melyik szám a fontosabb, a szisztolés, vagy a diasztolés?

Ez első szám nevezhető fontosabbnak, mert a túl magas szisztolés nyomás az 50 év felettiek esetében jelezheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A legtöbb ember esetében a szisztolés nyomás folyamatosan növekszik az életkor előrehaladtával, mindez a nagy artériák fokozódó merevségének, a hosszú távon kialakuló érfali lerakódásoknak, valamint az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseknek köszönhető. Mindazonáltal akár a normál értékhez képest magasabb szisztolés, akár az emelkedett diasztolés vérnyomásérték segítheti a magas vérnyomás diagnosztizálását.

4. Milyen kockázatokat hordoz a magas vérnyomás?

A legújabb tanulmányok szerint az ischaemiás szívbetegség és a stroke halálának kockázata megnövekszik minden 20 mm Hg szisztolés vagy 10 mm Hg diasztolés növekedéssel a 40 és 89 év közötti emberek között. Ezért érdemes a vérnyomást rendszeresen ellenőrizni, illetve a vérnyomás kalkulátor adatai alapján az optimális értékeket összevetni és orvossal konzultálni!

5. Mi is tulajdonképpen a magas vérnyomás, vagy idegen szóval hipertónia?

A vér a keringési rendszerben nyomás alatt pumpálódik át, a túl magas vérnyomás idővel sokféle problémát okozhat. Hipertónia akkor fordul elő, amikor az artériák falaira kifejtett erő kórosan magas. A magas vérnyomás eredményeként a szív megnagyobbodhat, ami önmagban növeli a szívelégtelenség kockázatát. Mindez a vese károsodásához, látászavarokhoz, de akár teljes vaksághoz is vezethet.

6. Hogyan értelmezzük a vérnyomás kalkulátor által is használt vérnyomás értékeket? Mi számít normálisnak, illetve magasnak?

Az Amerikai Szívügyi Társaság és 9 tovább rangos szakmai szervezet által 2017-ben kidolgozott új útmutatás alapján a hipertónia, vagyis a magas vérnyomás már 130/80-as érték felett diagnosztizálható. A korábbi irányelvekben a küszöböt a 65 évesnél fiatalabb embereknél 140/90 Hgmm-nél, a 65 évesnél idősebbeknél pedig 150/80 Hgmm-nél határozták meg.

7. Táblázat: Vérnyomás táblázat az értékek értelmezése

Vérnyomás táblázat: Vérnyomás értékek értelmezése az új irányelvek szerint

VÉRNYOMÁS KATEGÓRIASZISZTOLÉS mm Hg (első szám) DIASZTOLÉS mm Hg (második szám)
NORMÁLIS120 ALATTés80 ALATT
EMELKEDETT120 – 129és80 ALATT
MAGAS VÉRNYOMÁNY (HIPERTÓNIA) 1-ES STÁDIUM130 – 139vagy80 – 89
MAGAS VÉRNYOMÁNY (HIPERTÓNIA) 2-ES STÁDIUM140 VAGY MAGASABBvagy90 VAGY MAGASABB
HIPERTÓNIA KRÍZIS (azonnali orvosi konzultáció szükséges)180-NÁL MAGASABBés/vagy120-NÁL MAGASABB
Új vérnyomás táblázat

Normál vérnyomás értékek kor alapján

KORMINIMUMNORMÁL ÉRTÉKMAXIMUM
14-19105/73117/77120/81
20-24108/75120/79132/83
25-29109/76121/80133/84
30-34110/77123/82134/85
35-39111/78124/83135/86
40-44112/79125/83137/87
45-49115/80127/84139/88
50-54116/81128/85142/89
55-59118/82129/87144/90
60+121/83133/88147/91
Vérnyomás táblázat kor szerint

Kiszamolo.com vérnyománys kalkulátorának kor szerinti vérnyomás érték táblázata ide kattintva le is tölthető.

8. Gyógyítható a magas vérnyomás? Hogyan küzdhetek a hipertónia ellen? Egyáltalán megelőzhető?

A magas vérnyomás nem csak kontrollálható, de meg is előzhető az alább felsorolt egészséges „technikák” segítségével?

• Ne dohányozz (vagy hagyd abba a dohányzást azonnal)! Ha az egészséged mellett a spórolás is fontos, akkor számold ki, hogy egyébként eddig mennyi pénzt szórtál ki cigarettára itt.

• Csökkents a túlzott só- és zsírbevitelt!

• Lehetőség szerint igyál minél kevesebb alkohol (teljes absztinenciára nincs szükség).

• Mozogj rendszerese, gyakorlatilag bármilyen fizikai aktivitás segít!

• A táplálkozás során törekedj az egészséges étkezésre, amiben a zöldségek, gyümölcsök dominálnak!

• Naponta legalább 6 órát aludj!

• A súlyod legyen optimális, ami egyébként – ha a fenti tanácsokat betartod – különösebb extra erőfeszítés nélkül tartható. Ezt egyébként nálunk is ellenőrizni tudod a következő kalkulátorok segítségével: ideális testsúly kalkulátor, BMI-kalkulátor.

9. Milyen vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények segítheti az optimális vérnyomás kialakítását, illetve megtartását?

A legjobb módszer e tekintetben a diéta és a rendszeres mozgás, ezekkel tudsz a leghatékonyabban küzdeni a magas vérnyomás ellen. Mindezek mellett persze akad néhány olyan vitamin, illetve étrend kiegészítő, ami segíthetik a folyamatot, ezek a következők:

• E vitamin

• Kalcium

• Alha-linolésav

• Csukamájolaj

• Q10 koenzim

• Omega−3 zsírsavak

10. Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni?

Számos dolog van, amire érdemes odafigyelni vérnyomás mérése előtt, illetve közben, alább összeszedtük a legfontosabbakat.

Vérnyomásmérés előtt:

• 30 perccel a teszt előtt ne igyál semmilyen koffeintartalmú italt és ne is dohányozz.

•Maradj nyugodt, ülj le egy székbe a mérés megkezdése előtt és lazulj el.

Vérnyomásmérés alatt:

• A székben ülve lábait érjenek le a padlóra, miközben a karod alá van támasztva úgy, hogy a könyököd kb. a szív magasságában legyen.

• Ne mozogj és beszélj a vérnyomásmérés alatt.

• Érdemes a vérnyomásmérést mindkét karon elvégezni. Ha bizonytalan vagy, fordulj háziorvosodhoz!

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.