Henger térfogata és felszíne kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogyan kell kiszámolni a henger térfogatát és felszínét? Nálunk nem csak megtudhatod, de a Henger térfogata és felszíne kalkulátor segítségével pillanatok alatt online ki is számolhatod.

Hasznos tudnivalók a Henger térfogata és felülete kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Hogyan kell kiszámolni a henger térfogatát?

Henger felszín és térfogat kiszámítása, képlet + kalkulátor
A henger alap sugara és a palást hossza

A köralapú henger térfogatának kiszámításához szükséged van a henger alapjának sugarára (r), illetve a henger palástjának magasságára (h). Ha a számításnál a henger alapjának átmérője áll rendelkezésre, akkor a sugár az átmérő fele. A henger térfogatának kiszámításához használd a következő képletet, ami megegyezik a Henger térfogata kalkulátor által alkalmazott képlettel:

Henger térfogata = π*r2*h

A képletben használt π (pí) a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, ami egy állandó, értéke pedig 10 tizedes jegyig: 3,1415926535

2. Hogyan kell kiszámolni a henger felszínét?

A köralapú henger felszínének kiszámításához szintén a henger alapjának sugarára (r), illetve a henger palástjának magasságára (h) lesz szükséged. (Az alap átmérőjéből a sugarat úgy kapod meg, ha az átmérőt elosztod kettővel). A henger felületének kiszámításához használd a következő képletet, ami megegyezik a Henger felülete kalkulátor által alkalmazott képlettel:

Henger felszíne = 2*π*r*h+2*π*r2  vagy egyszerűsítve a henger felszíne = 2*π*r(r+h)

3. Hogyan számol a Henger térfogata és felülete kalkulátor?

A kalkulátor az előző pontokban bemutatott képleteket alkalmazza és ez alapján számítja ki a henger térfogatát és felszínét (felületének nagyságát). Amikor adatokat írsz be a kalkulátorba, akkor megadhatod az adatok mértékegységét is. A kalkulátor ezt követően mindent centiméterre vált és az eredményeket is köbcentiméterben, illetve négyzetcentiméterben adja meg. Ha szeretnél egyéb hosszúság mértékegységről váltani, akkor kattints ide.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.