Henger térfogata és felszíne kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogyan kell kiszámolni a henger térfogatát és felszínét? Nálunk nem csak megtudhatod, de a Henger térfogata és felszíne kalkulátor segítségével pillanatok alatt online ki is számolhatod.

Henger térfogata és felszíne kalkulátor

Add meg az alábbi adatokat és máris kiszámoljuk neked a henger térfogatás és felszínét.
Kattints ide a számítás elvégzéséhez és a térfogat, illetve felszín számítás eredményének megtekintéséhez.
EREDMÉNYEK

Hasznos tudnivalók a Henger térfogata és felülete kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Hogyan kell kiszámolni a henger térfogatát?

Henger felszín és térfogat kiszámítása, képlet + kalkulátor
A henger alap sugara és a palást hossza

A köralapú henger térfogatának kiszámításához szükséged van a henger alapjának sugarára (r), illetve a henger palástjának magasságára (h). Ha a számításnál a henger alapjának átmérője áll rendelkezésre, akkor a sugár az átmérő fele. A henger térfogatának kiszámításához használd a következő képletet, ami megegyezik a Henger térfogata kalkulátor által alkalmazott képlettel:

Henger térfogata = π*r2*h

A képletben használt π (pí) a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, ami egy állandó, értéke pedig 10 tizedes jegyig: 3,1415926535

2. Hogyan kell kiszámolni a henger felszínét?

A köralapú henger felszínének kiszámításához szintén a henger alapjának sugarára (r), illetve a henger palástjának magasságára (h) lesz szükséged. (Az alap átmérőjéből a sugarat úgy kapod meg, ha az átmérőt elosztod kettővel). A henger felületének kiszámításához használd a következő képletet, ami megegyezik a Henger felülete kalkulátor által alkalmazott képlettel:

Henger felszíne = 2*π*r*h+2*π*r2  vagy egyszerűsítve a henger felszíne = 2*π*r(r+h)

3. Hogyan számol a Henger térfogata és felülete kalkulátor?

A kalkulátor az előző pontokban bemutatott képleteket alkalmazza és ez alapján számítja ki a henger térfogatát és felszínét (felületének nagyságát). Amikor adatokat írsz be a kalkulátorba, akkor megadhatod az adatok mértékegységét is. A kalkulátor ezt követően mindent centiméterre vált és az eredményeket is köbcentiméterben, illetve négyzetcentiméterben adja meg. Ha szeretnél egyéb hosszúság mértékegységről váltani, akkor kattints ide.