Véletlenszám generátor

Az online véletlenszám generátor segítségéve könnyedén generáltathatsz random számot, illetve random számsorokat két, általad megadott szám között. Ad meg a legkisebb és legnagyobb számot és máris indul a véletlen szám generátor.

Hasznos információk az online véletlenszám generátor használatával kapcsolatban:

1. Hogyan működik a véletlenszám generátor?

A fenti véletlenszám generátor két általad megadott tetszőleges szám között generál egy véletlen számot, illetve random számot. Ha tehát 5-öt és 250-et adtál meg, akkor 5 és 250 közötti véletlenszám lesz a random szám generálás eredménye.

A véletlenszám generátor segítségével ugyanakkor akár komplett random számsorokat is tudsz generálni, csak add meg, hángy random számra van szükséged. A véletlenszámok generálása kapcsán még további két hasznos funkciót biztosítunk:

  • Be tudod állítani, hogy több véletlenszám készítése esetén a random számok között lehet-e ismétlődés.
  • Azt is meg tudod adni, hogy a generált random számokat sorbarendezzük, vagy hagyjuk meg abban a sorrendben, ahogy azokat generáltuk.

2. Véletlen szám generálás vagy random szám generálás, ugyanazt jelenti, vagy valami mást?

Igen a véletlen-szám generátor pontosan ugyanaz, mint a random szám generátor. A magyar nyelvben a véletlen kifejezésre gyakran használják a random kifejezést, ami egy angol szó és pontosan azt jelenti, hogy véletlen.

3. Mi van, ha nem tetszik a random szám generátor által „dobott” véletlen szám?

Ha valamiért nem szimpatizálsz az így kapott véletlen számmal, akkor egyszerűen kattints újra a Kiszámol gombra és máris készítünk neked egy új véletlenszámot.

4. Mit jelent a véletlenszám generátor által megadott valószínűség?

A randomszám generátor nem csak egy véletlenszámot állít elő, de azt is megmondja, hogy az eredményül kapott szám (az általad megadott értéktartományt figyelembe véve) mekkora eséllyel jön ki. Ha például 1 és 100 között kalkuláltatsz véletlenszámot, az azt jelenti, mintha egy 100 oldalú dobókockát dobnánk el és így kapnák meg egy számot. Ebben az esetben annak az esélye, hogy pontosan egy adott szám jöjjön ki 1:100. (Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel 100 dobás „alatt” kijön az adott szám), vagyis a valószínűség 0,01.

5. Milyen algoritmust használ a véletlenszám generátor a random számok előállítására?

Technikai jellegű információ, de esetleg fontos lehet: a véletlenszám előállítása szoftveres úton történik (a Javascript Math.random() nevű függvény segítségével).

6. Több véletlen számot szeretnék generáltatni, mit tegyek?

Egyszerűen nyomj rá többször a Véletlen-szám generátor „Generál” feliratú gombjára. Ha konkrétan lottószámokat szeretnél generálni, akkor használd ötöslottó, illetve hatoslottó generátorainkat.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.