Napi kalóriaszükséglet kalkulátor

Napi kalóriaszükséglet kalkulátor az alapanyagcsere gyors meghatározásához. BMR kalkulátor, ami megmondja, mennyi kalóriát égetsz el alapból.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyi a napi nyugalmi energiafelhasználás, illetve ennek kapcsán a kalóriaszükséglet a nemed, korod, testsúlyod és magasságod alapján, akkor velünk könnyedén kiszámíthatod. Add meg a fenti adatokat és online napi kalóriaszükséglet kalkulátorunk máris mutatja az eredményt.

Napi kalóriaszükséglet kalkulátor (BMR kalkulátor) tippek, infók

1. Hogyan számol a kalória szükséglet kalkulátor? 

Az oldalunkon található ingyenes kalória kalkulátor az általánosan elfogadott Mifflin-St.Jeor képletet használja, mely egy becslést ad a megadott paraméterek alapján a nyugalmi energiafelhasználás mértékére vonatkozóan. A képlet konkrétan az alábbiak szerint számol:

Nyugalmi kalóriafelhasználás = 10 x testtömeg (kg) + 6,25 x testmagasság (cm) – 5 x életkor (év) + X

X egy korrekciós tényező, mely férfiak esetében +5, míg nők esetében -161

Ezen felül a heti aktivitási szokások alapján a kalkulátor becslést ad arra vonatkozóan is, hogy az adott életmód mellett mennyi a napi körülbelüli energiafelhasználás.

Minél magasabb vagy és minél nehezebb, annál nagyobb a napi felhasználás, míg a a korral sajnos a kalóriafelhasználás fordítottan arányos. Minél idősebb vagy, annál alacsonyabb a napi energiafelhasználás, ezért is lehet könnyebben elhízni idősebb korban. Arról, hogy mi mennyi kalóriát tartalmaz, itt találsz egy igazán részletes kalóriatáblázatot.

Fontos, hogy a kalória kalkulátor által használt fenti képlet csak egy irányszámot ad, tehát közelítő értéknek tekinthető.

Koros elhízás vagy éppen rendkívüli soványság esetén, de úgy általában mindenféle súlyprobléma kapcsán érdemes mielőbb szakemberrel konzultálni. Arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető rendellenes soványságnak, vagy éppen már veszélyes elhízásnak, a testtömeg-index kiszámítása adhat információt, ehhez használd BMI-index kalkulátorunkat.

2. Mi az a BMR kalkulátor?

A BMR (basal metabolic rate=alapanyagcsere hányados) lényegében a szervezet nyugalmi helyzetben törtnénő energiafelhasználása, vagyis az alapanyagcsere egyénre jellemző értéke. Más megfogalmazásban a BMR a napi kalóriaszükségletet adja meg, vagyis a fenti kalkulátor tulajdonképpen egy BMR kalkulátor is egyben, hiszen a testsúlyod, és a nemed alapján mi is megbecsüljük a napi nyugalmi energiafelhasználásod.

3. Hogyan értelmezzem a kalória kalkulátor által adott értékeket? Mi kel a fogyáshoz vagy éppen a hízáshoz?

Ahhoz, hogy fogyj, az energiabevitelt a napi kalóriaszükséglet alá kell csökkenteni, míg a hízáshoz épp az ellenkezőre van szükség, vagyis növelni kell a bevitt energia mennyiségét. Fogyás esetében rendkívül fontos, hogy a kalóriabevitel csökkentése ne legyen drasztikus, mert az ellenkező célt érhetjük el, a szervezet el kezd raktározni. Ezért célszerű az előbbiek figyelembe vételével naponta elosztva ötször étkezni.

4. 1 kg fogyás hány kalória?

Szeretnéd tudni, hogy mennyit kalóriát kell elégetned ahhoz, hogy 1 kg-al kevesebbet mutasson a mérleg. Ahhoz, hogy 1 kg zsírt leadj, nagyjából 7000-7800 kalóriát kell elégetned. Ha mondjuk ezt a fogyást 1 hónap alatt szeretnéd elérni, az azt jelenti, hogy átlagosan 230-260 kcal mínusszal kell zárnod minden napot. Ezt elérheted több mozgással és kevesebb energiabevitellel, vagy a legjobb, ha a kettővel együtt teszed. Ha hetente szeretnél 1 kilót fogyni, akkor a napi kalóriadeficit ennek négyszerese kell, hogy legyen, vagyis naponta nagyjából 1000 kalória.

5. Hány joule egy kalória?

1 kalória (kcal) az egészen pontosan 4186 joule (j).

6. Mit jelent a kalóriaszükséglet kalkulátor által megadott napi nyugalmi energiafelhasználás?

Lényegében a kalória kalkulátor által megadott érték azt mutatja meg, hogy a nyugalmi állapotban mekkora az energiafelhasználás, ami az életben maradáshoz szükséges. A napi aktivitás alapján ezt az értéket növelheti a fizikai munka, illetve a rendszeres sport.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.