Munkanélküli segély kalkulátor

Munkanélküli segély kalkulátor 2024 segítségével könnyedén meghatározhatod az álláskeresési járadék mértékét. Cikkünkből azt is megtudhatod, kinek jár a munkanélküli segély és hogyan kell kiszámolni.

Információ a Munkanélküli segély kalkulátor 2024 használatával kapcsolatban?

1. Mi alapján számol a Munkanélküli segély 2024 kalkulátor?

A Munkanélküli segély 2024 kalkulátor, vagy hivatalos nevén az Álláskeresési járadék 2024 kalkulátor az aktuálisan érvényes jogszabályok alapján számítja ki az álláskeresési járadék (munkanélküli segély) várható mértékét. A számítás módjáról részletesen, példákat is bemutatva az alábbiakban írunk.

2. Munkanélküli segély 2024 kalkulátor vagy Álláskeresési járadék 2024 kalkulátor? Melyik a helyes?

Igazából mindkét elnevezés helyes. A munkanélküli segély egy régebben meghonosodott elnevezés, ma már ezt az állam által az állásnélküliek számára biztosított, maximum 90 napig tartó anyagi támogatást hivatalosan álláskeresési járadéknak hívjuk.

3. Mi alapján döntik el, hogy jogosult vagyok-e a munkanélküli segélyre (álláskeresési járadékra)?

A segély folyósításának egyik fontos feltétele, hogy a munkanélkülivé válás előtti 3 évben rendelkezz legalább 360 napnyi munkaviszonnyal. Ezen kívül nem folytathatsz semmilyen vállalkozói tevékenységet, illetve a foglalkoztatási hivatal sem tud megfelelő állást biztosítani számodra.

4. Mennyi a munkanélküli segély összege? Hogyan kell kiszámolni az álláskeresési járadékot?

A munkanélküli segély kiszámításakor azt nézik meg, hogy a munkanélkülivé válást megelőző 3 évben mennyi ideig voltál alkalmazásban. Ahogy fentebb már írtuk, minimum 360 napnyi foglalkoztatást kell tudni igazolni, ez alatt nem kaphatsz álláskeresési járadékot (munkanélküli segélyt). A segély időtartama 36 és 90 nap között mozog attól függően, hogy az előző 3 évben pontosan meddig voltál alkalmazásban. Lényegében minden munkával töltött 10 nap 1 napnyi segélynek felel meg. Ha tehát 360 napot voltál alkalmazásban, akkor 36 napig kapsz segélyt, de maximum 90 napig (három hónapig) jár munkanélküli segély. Lásd. még a Mi mennyi 2021-ben oldalunkon.

A pontos összeg számítása során azt nézik meg, hogy átlagosan mekkora volt az elmúlt 4 naptári negyedéven a bruttó átlagkereseted (az állásod elvesztését megelőző időszakban). Ennek veszik a 60 százalékát és ezt fizetik ki időarányosan. Amennyiben az elmúlt egy évben nem dolgoztál folyamatosan, akkor a kevesebb időszak átlaga lesz a mérvadó, ha pedig egyáltalán nem volt munkaviszonyod ebben az időszakban, akkor a minimálbér 130 százalékát veszik majd alapul. A munkanélküli segély ugyanakkor nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabér napi összegénél. Nézzük a munkanélküli segély kalkulációt egy példa alapján:

József munkanélküli lett, az elmúlt 3 évben végig volt állása, fizetése bruttó 230 ezer forint volt. A jelenleg adható legkisebb munkabér (minimálbér) értéke 167 400 forint. 230 000 forint 60 százaléka 138 000 forint. Mivel az összeg alacsonyabb, mint a jelenlegi minimálbér, ezért ezt az összeget meg is kapja munkanélküli segélyként. Mivel a 3 év alatt folyamatosan alkalmazásban volt, ezért a munkanélküli segély a maximális 90 napig jár Józsefnek.

Nézzünk az álláskeresési járadék kalkulációra egy másik példát. Zsuzsa az elmúlt 3 évben 720 napig volt alkalmazásban, átlagos bruttó bére ezen időszak alatt 420 ezer forint volt. Az álláskeresési járadék összegének meghatározásához először nézzük meg, hogy mennyi 420 000 forint 60 százaléka; ez 252 000 forint. Mivel az összeg magasabb, mint a minimálbér, így az álláskeresési járadék összege éppen a minimálbérrel fog megegyezni. Tekintettel arra, hogy Zsuzsa a 3 év alatt 720 nap munkaviszonyt tudott igazolni, ezért neki 72 napig jár a munkanélküli segély.

Az oldalunkon található Munkanélküli segély kalkulátor is az előbbiek szerint számol. Természetesen egy egyszerűsített számítást végzünk. A munkanélküli segély pontos számítása csak a keresetigazolások alapján, azok átlagolását követően végezhető el pontosan.

Az álláskeresési járadék összege napi szinten is meghatározható, ehhez mindössze osztani kell a segély értékét 30-al, így megkapjuk, hogy mennyi a munkanélküli segély értéke napra lebontva.

5. Mikor kapom meg a munkanélküli segélyt?

Az álláskeresési járadékot minden hónap első munkanapján kapod meg a bankszámládra. Az azonnali utalásnak köszönhetően lényegében az elutalt összeg azonnal megjelenik a bankszámládon és persze fel is használható.

6. Lejárt a munkanélküli segély és nem találtam állást. Kell TB-t fizetnem?

Igen, ahhoz hogy ezt követően is igénybe tud venni az ingyenes egészségügyi ellátást, saját magad után magadnak kell fizetned a TB-t.

7. Kaphatók-e munkanélküli segélyt, ha én mondok fel?

Igen, hiszen korábban megfizettél minden járulékot, így jogosult vagy az álláskeresési járadékra.

8. Hogyan igényelhető az álláskeresési járadék (munkanélküli segély)?

Az álláskeresési járadék igényléséhez először a Munkaügyi Központba kell menni, hogy jelezzük, jelenleg nincs állásunk, így bekerülünk a munkakeresői nyilvántartásba. Ezt követően tudod jelezni az igényt a lakcímhez legközelebbi kormányhivatalban. Érdemes minél előbb megtenni, hiszen annál előbb indul a munkanélküli segély folyósítása.

9. Nemsokára nyugdíjas leszek és megszűnt az állásom. Van-e bármilyen további segítség?

Nyugdíj előtt álláskeresési segély igényelhető, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

• A nyugdíjkorhatárig legfeljebb már 5 év van hátra.

• Van már legalább 15 év szolgálati idő a nyugdíjhoz.

• Legalább már 45 napon keresztül álláskeresési járadékban részesültél és annak folyósítási időtartamát már kimerítetted.

10. Úgy küldtek el, mennyi végkielégítésre számíthatok?

A Neked járó végkielégítés pontos meghatározásához használd a Végkielégítés kalkulátor 2024 alkalmazásunkat.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.