Kamatos kamat kalkulátor

Az ingyenes Kamatos kamat kalkulátor segítségével online kiszámoljuk neked a bankbetét, illetve befektetés lehetséges végkimeneteleit. Válaszd ki a Neked megfelelő kamatos kamat kalkulátor eszközt és máris kapod a kamatszámítás eredényeit.Információk és tippek a kamatos kamat kalkulátor használatával, illetve a kamatszámítással kapcsolatban

1. Mi is az a kamatos kamat?

A kamatos kamat azt mondja meg, hogy a bankban lévő pénzünk és annak kamati hogyan kamatoznak egy bizonyos idő (futamidő) alatt. Egy egyszerű példán bemutatva a következőképpen értelmezhető a kamatos kamat:

• Beteszel a bankba 100 000 forintot. A banki kamat (kamatláb) 1 évre legyen mondjuk 5 százalék.

• 1 év után már 105 000 forintod lesz a bankban.

• Ha a pénzedet a második évben is a bankban tartod, akkor már nem csak az induló tőke (100 ezer forint) fog kamatozni, hanem az első év kamata révén elért hozam is (5000 forint).

• Így 2 év után például már 110 250 forintod lesz a bankban (5000 forintot kamatozott az eredeti 100 ezer forint, míg 250 forintot az első évben kamat után kapott 5000 forint).

2. Hogyan számol a kamatos kamat kalkulátor?

A kamatos kamat kalkulátor lényegében nem csinál mást, mint az adott helyzetnek megfelelően egy speciális százalék számítást hajt végre.

3. Mik a kamatos kamat kiszámítása kapcsán a hivatalos elnevezések?

• Alaptőke: Lényegében a befektetett összeg. Nem minden kamatos kamat számítás során ismert a mértéke. Van ugyanis olyan kérdés, amikor éppen az alaptőkét kell meghatározni ahhoz, hogy tudjuk mekkora befektetésre van szükség egy jövőbeni cél eléréséhez. Hivatalosn nevén ez a jelenérték.

Tőke a futamidő végén: Lényegében a futamidő lejártát követően rendelkezésünkre álló összeg, ami pozitív kamatláb esetén nagyobb, mint az alaptőke. Pénzügyi berkekben jövőértéknek is hívják.

Futamidő: Az az idő, amíg a pénzünk (befejtetésünk) kamatozik. A futamidőt általában években, esetleg hónapokban adják meg a bankok, pénzintézetek, biztosító társaságok, vagyis a pénzpiac szereplői.

• Kamatláb: A kamatláb egy százalékos érték és azt mutatja meg, hogy a befektetés 1 év alatt mennyivel nő. Gyakran egyszerűen csak „kamatként” hivatkozunk rá. Például egy 5 százalékos kamatláb azt jelenti 1 éves futamidő és 100 ezer forintos befektetés esetén, hogy a pénzünk 5000 forinttal lesz több, illetve a Tőke a futamidő végén 105 ezer forint lesz.

4. Mire jó a kamatos kamat kalkulátor? Mikre tudom használni?

A kamatos kamat kalkulátor és annak különböző változatai az alábbi tipikus helyzetekre adnak számszerű választ:

• A legtipikusabb eset, hogy ki tudod vele számoltatni egy befektetés (pl. bankbetét) hozamát úgy, hogy tudod a befektetés futamidejét és a kamatlábat.

• Egy elvárt hozam eléréséhez szükséges időt években, ha ismert a kezdeti befektetés, a kamatláb, valamint a kiinduló összeg (pl. bankbetéten lévő pénz).

• A kamatos kamat kalkulátor segítségével számolható ki az is, hogy mennyi pénzt kell befektetni ahhoz, hogy adott futamidő és kamatláb mellett elérjünk egy bizonyos összeget.

• Végül a kamatos kamat kalkulátor azt is képes megmondani, hogy évi hány százalékos kamat mellett nő a bankbetéted meghatározott év alatt valamennyire.

5. Mi a kamatos kamat képlete?

A kamatos kamat számításának legegyszerűbb és leggyakoribb esetét figyelembe véve a kamatos kamat képlete a következő:

Kamatos kamat = i*(1+k/100)f

A képletben i = induló tőke, k = kamatláb, f = futamidő években.

A nálunk látható ingyenes kalkulátor is ezt használja! A kamatos kamat számítíása egyébként a százalékszámítás egy speciális helyzete. Ha százalékot szeretnél számolni, használd Százalék kalkulátorunkat.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.