Ingatlan illeték kalkulátor

Ingatlant vásárolsz és kíváncsi vagy arra, mennyit kell majd fizetned vagyonszerzési illetékként? Olvasd el cikkünket, az ingatlan illeték kalkulátor 2024 pár kattintás után megmondja, hogy mennyit kell majd várhatóan fizetned az ingatlanszerzés után. Még az is lehet, hogy nem kell, ha bizonyos feltételek teljesülnek!

Ingatlan illeték kalkulátor 2024 – hasznos tudnivalók:

1. Mi az az ingatlan illeték (vagyonszerzési illeték) és mekkora alapesetben?

Az ingatlan vásárlása után illetéket kell fizetni, ez lényegében egy adónem, melynek általános mértéke 4%, vagyis alapesetben egy 20 milliós ingatlan után 800 ezer forintos vagyonszerzési illetéket kell befizetni. Az ingatlan illeték kalkulátor is ezzel számol alaphelyzetben, s természetesen a vonatkozó jogszabályokat veszi figyelembe a számtás során.

2. Mi a vételár ingatlan esetében?

Vásárlás esetén természetesen az az összeg, amennyiért az ingatlant megvásároltuk (ez kerül az adásvételi szerződésbe), öröklés esetén azonban becslés útján kapjuk meg.

3. Milyen kedvezményekkel számol az Ingatlan illeték kalkulátor 2024?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy miképpen csökkenthető az ingatlan illeték, illetve mikor mentesülhetünk az illeték megfizetése alól? Az Illeték kalkulátor természetesen a jelenleg is érvényes jogszabályok alapján kalkulál. A vagyonszerzési illeték tényleges mértéket ugyanakkor számos szabály befolyásolja, ezeket az itt található online ingatlan illeték kalkulátor is figyelembe veszi, nézzük ezeket sorjában:

•Az ingatlan vételára utána fizetendő illeték arányos a teljes vételár tulajdonrészre eső hányadával. Így ha pl. egy 20 milliós ingatlannak csak az 50 százalékát szerezzük meg, akkor az illeték mértéke a fele a teljes ingatlanra számított összeggel.

•Ha a megvásárolt ingatlan időpontjához képest 1 évvel korábban, de legkésőbb azt követő évben egy másik, már tulajdonában lévő ingatlant értékesít, akkor az illetékszámítás alapja csökken, mégpedig úgy, hogy a vásárolt ingatlan értékéből levonásra kerül az eladott ingatlan értéke. A vásárlást követő régebbi ingatlan 1 éven belüli tervezett eladását az adóhivatal felé mindenképpen jelezni kell! Ha az eladott ingatlan értéke magasabb, mint az újonnan vásárolté, akkor természetesen akár 0 forint is lehet az illeték.

Újépítésű ingatlan esetén 15 millió forintos értékhatárig mentesülünk az illeték megfizetése alól. Amennyiben az újépítésű ingatlan értéke 15 és 30 millió forint közé esik, úgy csak a 15 millió forint feletti rész után kell illetéket fizetni.

A 35 év alatti első lakásvásárló az illetékből 50 százalék kedvezményt kaphat, feltéve, hogy a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értéke 15 millió forint alatt van. Felette semmilyen kedvezmény nem jár.

•  Házastársak, valamint egyenes ági rokonok (pl. nagyszülő és unokája, szülő és gyermeke) között zajló ajándékozás illetékmentes.

4. Az Ingatlan illeték kalkulátor szerint mikor lesz magasabb az illeték, melyek a kivételek?

Akad néhány speciális vagyonszerzési fajta, melyeknél bizony magasabb lesz az adó.

•Így például a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9 %.

•Nem közeli, nem egyenes ági hozzátartozók esetében a lakóingatlan vonatkozósában az öröklési adó mértéke 9%. (Nem lakáscélú ingatlan esetében ez egyébként 18%).

5. Mikor kell bejelenteni az ingatlanvásárlás tényét?

Az adás-vételt követő 30 napon belül. Ez egy fontos határidő, amire egyébként a jogász is felhívja a figyelmet, mulasztás esetén bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

6. Kell-e az eladónak valamilyen adót fizetnie?

A határozott válasz az, hogy igen, de nem minden esetben. Amennyiben az eladónak a lakáson nyeresége van (drágábban adta el, mint amennyiért vette), akkor személyi jövedelemadót kell fizetnie a különbözet után. Tehát pl. ha a lakást 18 millió forintért vette és 24 millió forintért adta el, akkor a nyereségként megjelenő 6 millió forint a személyi jövedelemadó alapja. Erre kell 15 százalékos adót megfizetni, ami esetünkben 900 000 forint.

A nyereség (példánknál maradva a 6 millió forint) csökkenthető a vásárlás és eladás között felmerült, ingatlannal kapcsolatos költségekkel, így csökkenthető az adóalap és persze az adó mértéke is. Ha az eladás a vétel után több mint 5 évvel történt, akkor lakás és családi ház esetében nincs személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség. 

Az Ingatlan illeték kalkulátor mellett próbáld ki más, lakással kapcsolatos kalkulátorainkat is, így péládul a Radiátor méretezés kalkulátort, illetve a Klíma teljesítmény kalkulátort.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.