Klíma teljesítmény kalkulátor

Eleged van abból, hogy a szobában elviselhetetlen a meleg? Klíma bevezetése előtt állsz és kíváncsi vagy arra, hogy kb. milyen teljesítményű klímára van szükséged? Használd az ingyenes klíma méretezés és teljesítmény kalkulátor alkalmazást és máris megtudhatod.

Tippek és hasznos információk a klíma teljesítmény kalkulátor működésével, illetve a szükséges klímateljesítmény számításával kapcsolatban:

1. Miben mérik a klíma teljesítményét?

Wattban, illetve kilowattban (1 kW = 1000 watt). A watt a teljesítmény mértékegysége, az iskolánkban belénk vert mondat szerint 1 wattnyi teljesítményt 1 joulenyi munka 1 másodperc alatt hoz létre. Mivel a nyári melegben egy kisebb szoba kellemes és elviselhető hőmérsékletre történő lehűtés is komoly teljesítményt kíván, ezért a klímák esetében a kW érték terjed el, vagyis egy 1,2 kW-os klíma 1200 watt teljesítményű.

2. Hogyan becsüljük meg a szükséges klímateljesítményt, vagyis hogyan számol a klíma kalkulátor?

Ökölszabály alapján a szükséges klímateljesítményt a szoba térfogata (légköbméter) alapján becsüljünk. 1 légköbméter lehűtéséhez kb. 30-32 wattnyi teljesítmény szükséges, de persze a végső érték függ attól, hogy a szoba milyen mértékben szigetelt és mondjuk földszinti vagy éppen tetőtéri. Utóbbit talán magyarázni sem kell, az általában direkt napsütés miatt a tetőtéri lakások lehűtése még nehezebb, így az átlaghoz képest nagyobb teljesítményre van szükség, az oldalunkon található klíma teljesítmény kalkulátor is ezeket a szempontokat veszi figyelembe.

3. Megjegyzés a klíma kalkulátor eredményével kapcsolatban:

Ne feledd a klíma kalkulátor által megadott érték közelítő (becsült) érték. Amennyiben biztosra akarsz menni, klíma tervezése során mindenképpen kérd szakember segítségét, aki a hűteni kíván helyiség(ek) mérete, tájolása, szigetelése és egyéb paraméterei alapján pontosan meg tudja mondani, hogy milyen teljesítményű klímára van szüksége.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.