Hexadecimális-decimális átváltó

Hexadecimális-decimális átváltó, ami igazán egyszerűen használható és biztos eredményt hoz. Megbízható hexa-decimális átváltás online.

Mi is az a hexadecimális?

A hexadecimális számrendszer a tizenhatos számrendszer, mely leginkább a számítástechnika és az informatika területén használatos, gyakran csak úgy utalnak rá, hogy „hexa” számrendszer. A tízes számrendszerben használatos számjegyek (0-től 9-ig) értéke hexában is ugyanaz, míg az ennél magasabb értékű számjegyeket az A-F (vagy a-f) betűk jelölik 10-től 15-ig . Így például a hexadecimális számrendszerben a D (vagy d) értéke 13.

Ahogy már említettük, a tizenhatos számrendszer használata a számítástechnikában terjedt el leginkább. Ennek az a konkrét oka, hogy egy byte megjelenítése a bináris kód helyett hexában sokkal egyszerűbb.

Hogyan konvertálhatsz hexából decimálisba?

Számos hexadecimális-decimális átváltásra szolgáló algoritmus létezik. Ezek között az egyik talán legismertebb a sorozatos szorzás módszere.[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Hexadecimal#Conversion Ez egy viszonylag egyszerű algoritmus, aminek a segítségével egy hexadecimális szám decimális számmá alakítható. A módszer lényege a következő:

Adott egy tizenhatos számrendszerben lévő szám, melynek számjegyei hihi−1…h2h1. Szorozzuk meg ezeket a számjegyeket 16 hatványaival úgy, hogy a hatvány értékét az adott helyiérték-1 adja.

Az algoritmus képlete így néz ki:

decimáis érték = hi*16(i-1)+ hi-1*16(i-2)+…+ h2*16(1) + h1*16(0)

Tehát például adott a 3F hexadecimális szám, ezt decimálissá a következő módon lehet átalakítani:

3F=3*161+F*160=3*16+15*1=63

Még több szám, illetve számrendszer átváltó

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.