Decimális-Hexadecimális átváltó

Decimális-hexadecimális átváltó, ami igazán egyszerűen használható és biztos eredményt hoz. Megbízható decimális-hexadecimális átváltás online.

Mi az a decimális szám, illetve decimális számrendszer?

A tízes számrendszer vagy ahogy gyakran emlegetik, decimális számrendszer az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt számrendszer. A decimális számrendszer helyiértékes, számjegyei a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, helyiértékei pedig a tíz hatványai. A nem egész számok tizedestört formájában ábrázolhatóak benne. Az arab számírásos számrendszerek közül szinte az egész világon ezt használják. A nem egész számok tizedestört formájában ábrázolhatóak benne. Az arab számírásos számrendszerek közül szinte az egész világon ezt használják.[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Tízes_számrendszer

Hogyan kell decimális számot hexadecimálisba konvertálni?

A decimális-hexadecimális átváltás kapcsán számos algoritmus létezik, mi most az egyik legegyszerűbb metódust mutatjuk be, amivel egy tízes számrendszerben lévő szám könnyen és gyorsan hexadecimális (tizenhatos) számrendszerben lévő számmá alakítható.[2]https://calcpark.com/decimal-to-hexadecimal-converter/

Az átváltás az alábbi lépésekkel végezhető el:

  1. Oszd el a számot 16-al.
  2. A következő osztáshoz mindig az előző osztás hányadosát vedd alapul.
  3. A maradékok lesznek a hexadecimális számjegyek.
  4. Végezd el a fenti lépéseket addig, amíg az osztás hányadosa 0 nem lesz.

Egy példán keresztül ez így néz ki. Tegyük fel, hogy az átalakítandó szám 195. A fenti algoritmust alkalmazva a következőképpen alakítható át a decimális szám hexadecimálissá:

  • 195 / 16 -> hányados= 12, maradék = 3 (ami hexadecimális számrendszerben is 3-at ad).
  • 12 / 17 -> hányados = 0 (tehát vége), maradék = 12 (ami a ‘C’ a hexadecimális számrendszerben).
  • 19510=C316

Még több szám, illetve számrendszer átváltó

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.