Decimális – Bináris átváltó

Decimális bináris átváltás egyszerűen és gyorsan. Ingyenes online konverter, melynek segítségével Te is egyszerűen és gyorsan válthatsz át egy tízes számrendszerben lévő számot kettes számrendszerbe.

Decimális Bináris konverter

Kattints ide a számítás elvégzéséhez és az eredmény megtekintéséhez.

Tudnivalók a decimális bináris átváltással, illetve a tízes és kettes számrendszerrel kapcsolatban

•Ez az átváltó kalkulátor egyetlen gombnyomásra átváltja neked a decimális (tízes számrendszerben lévő) számot binárisba (kettes számrendszerbe).

•Mik azok a decimális számok?

A decimális számok a hétköznapokban megszokott számok, melyekből a tízes számrendszer felépül, a számjegyek 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, és 9 lehetnek.

•Mik azok a bináris számok?

A bináris számok a kettes számrendszerben (és leginkább a számítástechnikában) használatos számok, nullákból és egyből állhatnak, lényegében ezzel a két számjeggyel ábrázolják az értéket.

• Hogyan váltsunk át tízes számrendszerből kettes számrendszerbe, hogyan működik a decimális-bináris átváltó kalkulátor?

A sorozatos osztás módszerével, mely a következő: Az eredeti számot maradékosan osztjuk kettővel, így megkapjuk, hány kettes lenne benne. A maradék az egyesek számát adja. Megnézzük, hogy van-e elég kettes ahhoz, hogy egy nagyobb egységet képezzen. Ha van, akkor egy maradékos osztással megkapjuk, hány kettest nem lehet egy nagyobb egységre beváltani. Ismételjük az osztásokat, amíg nem kapunk nullát vagy egyet. Ez lesz a kettes számrendszerbe átírt szám első jegye, bitje. A többi jegyét fordított sorrendben adják a maradékok.

Mét több szám, illetve számrendszer átváltó

Hasznos volt? Oszdd meg mással is! Köszönjük! ❤️