Nyugdíjkalkulátor

Online nyugdíjkalkulátor 2024 a várható állami nyugdíj gyors kiszámításához. Szeretnéd tudni, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz? Ez a nyugdíjkalkulátor sokkal egyszerűbben és gyorsabban használható, mint az állami nyugdíjkalkulátor! Mindössze két adat és mutatjuk, mikor mész nyugdíjba és mennyi lesz várhatóan a nyugdíjad. Nézd meg most, hogy mire számíthatsz! A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek!

Nyugdíjkalkulátor 2024 gyakori kérdések és válaszok

1. Elég lesz az állami nyugdíj vagy valóban létezik a nyugdíjbomba?

Az állami nyugdíjrendszer sajátosságait figyelembe véve biztosan nem lesz elég az állami nyugdíj, vagyis a „nyugdíjbomba” létezik. Ha használod a nyugdíjkalkulátor alkalmazásunkat, látni fogod, hogy a várható jövedelmed akár feleakkora lehet majd, mint amennyit most keresel. Mindenképpen érdemes valamilyen megtakarításban is gondolkodni.

Ami biztos, hogy az elkövetkezendő években folyamatosan csökkenni fog a nettó keresethez viszonyított nyugdíj vagyis minél inkább telik az idő, a nettó fizetésed átlagának annál kevesebb részét fogod megkapni nyugdíjként.

2. A nyugdíjkalkulátor kiszámolja, hogy mikor mehetek nyugdíjba?

Igen, az Nyugdíjkalkulátor segítségével pontosan meghatározhatod, hogy mikor mész nyugdíjba. A jelenlegi szabályozás szerint a nyugdíjkorhatár 65 év, így az online nyugdíjkalkulátor 2024 is ezzel számol és ezt veszi figyelembe a várható nyugdíjazás számítása során. Ezen felül persze vannak speciális esetek, igénybe vehető korkedvezmények, melyek révén korábban is nyugdíjba lehet menni.

3. Hogyan számolják ki az állami nyugdíjat az állami nyugdíjkalkulátor?

Az állami nyugdíj kiszámításának két fontos eleme van, egyrészt visszamenőleg, egészen 1988-ig vizsgálják minden évben az adott évben elért jövedelmet. Tudni kell, hogy az évtizedek alatt összességében jelentős volt az infláció. Így minél régebbi keresetről van szó, annál nagyobb korrekciós tényezőt (ez az ún. valorizációs szorzó) használnak annak érdekében, hogy minden év hasonló arányban beleszámítson a nyugdíjba.

Ezzel lényegében az a cél, hogy a 15 évvel ezelőtti kereseted mostani értékét meghatározzák, majd az összes évi keresetből egy átlagkeresetet képezzenek. Ez lesz a nyugdíj alapja, s ebből számítódik ki az állami nyugdíj, mely nagy mértékben függ a szolgálati évektől is. Az állami nyugdíjkalkulátor ezt a számítási modellt követi, de fontos megjegyezni, hogy ez is csak egyfajta közelítést, mert senki az ég világon nem tudja megmondani azt, hogy mi lesz pontosan 10, 15 vagy akár 20 év múlva.

4. Mi alapján számolja ki a nyugdíjat a kiszamolo.com nyugdíjkalkulátor 2024?

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek!

Az online nyugdíj kalkulátor 2024 figyelembe veszi a magyar állami nyugdíjrendszer sajátosságait, vagyis azt, hogy a nyugdíjrendszerben a nyugdíjak kifizetését a jelenleg dolgozók, vagyis aktívak járulékai fedezik (ez az ún. felosztó-kirovó rendszer).

Ezen felül a nyugdíjkalkulátor 2024 számol a demográfiai változásokkal. Így pl. azzal, hogy jelentősen csökken a születések száma, vagyis ahogy telik az idő, úgy egyre kevesebb munkavállaló tart majd el egyre több nyugdíjast. Az idő múlásával ugyan javulhat majd ez a helyzet (csökken a jelentős különbség a dolgozók és a nyugdíjasok száma között), de ehhez több évtizedre van szükség.

A nyugdíjbomba része az is, hogy folyamatosan nő az átlagéletkor. Ez persze nagyon jó hír, ugyanakkor azt is jelenti, hogy egyre hosszabb időszakot kell finanszírozni. Mindezeket és számos más paramétert figyelembe véve készítettük el azt a függvényt, mely előzetesen megbecsüli az életkor, illetve a jelenlegi nettó kereset alapján a várható nyugdíjat. Fontos tudni, hogy a megadott érték jelenérték, vagyis azt mutatja meg, hogy mekkora összegű lenne a nyugdíj most, nyilván ez az összeg az inflációval változni, nagy valószínűséggel nőni fog.

Az oldalunkon megjelenő nyugdíjkalkulátor kalkuláció az egyszerűsítés révén ugyan nem ad pontos eredményt, de jó közelítést biztosít a várható nyugdíj becsléséhez. Aki ennél konkrétabb értéket szeretne, az használja az állami nyugdíjkalkulátor alkalmazást az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság oldalán. Ehhez azonban pontosan ismerni kell minden fizetési adatot azóta, mióta munkába álltunk.

5. A Nyugdíjkalkulátor szerint nagyon alacsony lesz a nyugdíjam. Mit tegyek, hogy magasabb legyen?

Alapvetően többféle irány is elképzelhető, minden esetben valamilyen befektetésben, nyugdíj célú megtakarításban érdemes gondolkodni, az alábbiakban a három jelenleg elérhető pénzpiaci nyugdíj célú befektetési formát ismertetjük röviden, melyekkel a nyugdíjkalkulátor által számított nyugdíjadat ki tudod egészíteni.

1. Nyugdíjbiztosítás:

Ez lényegében egy különleges életbiztosítás, melynek díját havonta kell megfizetni. Lejárata a nyugdíjkorhatárral egyezik meg, mégpedig azzal, ami a szerződés megkötésekor volt érvényes. Adókedvezmény adójóváírás formájában elérhető. Ennek összege a nyugdíj céllal befizetett megtakarítás 20 százaléka, de maximum 130 ezer forint évente.

2. Önkéntes nyugdíjpénztár:

Előnye, hogy nagyon alacsony, már pár ezer forintos havi befizetéssel elindítható, persze ekkora összeg mellett nem is fog jelentősen javítani a nyugdíjon. Adókedvezmény ennél a megtakarítási formánál is elérhető. A pénztár mögött álló befektetések jelentős része állami (állampapír), s nem árt tudni azt sem, hogy a lejárat ideje mindig az éppen érvényes nyugdíjkorhatárhoz kapcsolódik.

3. Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ):

Ez egy befektetési számla ahová rendszeres, illetve eseti, nyugdíj célú megtakarítások utalhatók. A jelenlegi szabályok szerint 20 százalékos adójóváírás vehető igénybe. Ez a megoldás azoknak javasolt, akik kellően jártasak a pénzügyekben és maguk szeretnék kiválasztani, hogy mibe fektessenek be. Fontos tudni, hogy ezt a fajta szakértelmet a NYESZ folyamatosan megköveteli, tehát erre a számlára mindig „oda kell figyelni”.

6. A nyugdíjkalkulátor használata során megadott adatokat tárolja a Kiszámoló?

Nem, a nyugdíjkalkulátor használata során megadott adatokat semmilyen formában nem tároljuk.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.