Léteznek földönkívüliek? kalkulátor

Van-e értelmes élet a Földön kívül? Léteznek-e űrlények, UFO-k, földönkívüliek? Mindezekre a kérdésekre most választ ad kalkulátorunk. Ezzel Te magad is meghatározhatod, hogy van-e, s ha igen, akkor hány értelmes lényekkel lakott bolygó a galaxisunkban. A “Léteznek földönkívüliek” kalkulátor a Drake-formulát használja arra, hogy kiszámolja a kommunikációra képes civilizációk számát. A kalkulátorban az egyenletet megalkotó Frank Drake professzor által javasolt adatok jelennek meg alapértelmezésként, de ezeket tetszőlegesen változtathatod.

Információk a „Léteznek-e földönkívüliek?” kalkulátorral kapcsolatban

A „Léteznek-e földönkívüliek?” kalkulátor a Drake-egyenletet használja, amit Dr. Frank Drake alkotott meg 1961-ben. A Drake-formula születésének fő célja az volt, hogy párbeszédet indítson a tudós társadalomban arról, hogy van-e a földön kívül is értelmes élet. Ennek apropójaként egyébként az első SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – Földön kívüli Értelmes Lények Keresése) konferencia szolgált.

A Drake professzor által javasolt képlettel megbecsülhető a lehetséges értelmes civilizációk száma a Tejútrendszerben. Sajnos a képletben a legtöbb változó értéke egyáltalán nem ismert, csak becsülhető, mindezek ellenére jól példázza, hogyan lehet egy komplex problémára legalább közelítő választ keresni és találni. 1961 óta egyébként néhány paraméter értéke már jobban meghatározható, s persze függ attól is, hogy pesszimistán, vagy optimistán állunk a témához (lásd. még erről az alább található táblázatot a Drake-képlet javasolt értékeire vonatkozóan).

Hogy néz ki a Drake-formula?

A SETI.org közlése alapján a Drake-formula a következőképpen írható fel:

N = R* × fp × ne × fl × fi × fc × L

A Drake-képletben használt változok jelentése pedig a következő:

  • N = Az egymással rádióhullámok útján kommunikálni képes civilizációk száma a Tejútrendszerben.
  • R* = Az intelligens életformák kialakulására lehetőséget biztosító csillagok keletkezésének gyorsasága (darab / év).
  • fp = A bolygórendszerrel rendelkező csillagok aránya.
  • ne = Ezen belül a lakható, élhető bolygók átlagos száma a bolygórendszerben.
  • fl = Ezen belül az élet kialakulásának valószínűsége a bolygórendszerekben.
  • fi = Ezen belül az értelmes, intelligens lények kialakulásának valószínűsége.
  • fc = Ezen belül a technikai civilizáció kialakulásának valószínűsége.
  • L = A technikai civilizáció átlagos életkora években megadva.
Változó neveDrake Professzor által
használt érték
Optimista értékPesszimista érték
R*177
fp0,50,990,2
ne220,00001
fl110,001
fi110,001
fc0,110,01
L10 0001 000 000 000100
100013 860 000 0001.4E-11
N az egymással kommunikálni képes civilizációk száma. Forrás: Fandom.com Drake-egyenlet

A Drake-formula talán legizgalmasabb ismeretlen változója az L, ami a civilizációk várható életkorát, élettartamát jelenti. Mennyi ideig képes egyáltalán egy értelmes civilizáció kommunikálni? Ahhoz, hogy meghatározzuk a Galaxisban található civilizációk számát, tudnunk kell, meddig vannak ott, meddig képesek kommunikálni. Gondoljunk csak bele, a mi földi civilizációnk mindössze 5500 éves, de ebből mindössze csak nagyjából 100 éve tart az a technikai forradalom, melynek eredményeként képessé váltunk rádiójelek űrbe történő kibocsájtására. No és persze az is kérdés, hogy ezt meddig tudjuk (még) megtenni.

Akkor mennyi is lehet egy civilizáció átlagos élettartam, vagyis a Drake-formula L értéke? Ezer, tízezer, százezer, esetleg egy millió év? És vajon kapcsolatba tudunk-e velük lépni egyáltalán, hiszen a távolságok akkorák, hogy még a fénysebességgel haladó rádiójel is akár százezer évig utazna oda, majd vissza. Talán már egy kérdés-válasz sem kivitelezhető igazán, mert a civilizáció addigra akár meg is szűnik.

Van-e élet a földön kívül? Drake-formula, Drake-egyenlet
Van-e élet a földön kívül? : A Drake-formula megmondja (a kép forrása: University of Rochester és a Nasa Exoplanet Exploration)

Mennyi a fejlett civilizációk száma?

A Drake-egyenlet utánszületett egy másik képlet is, mely egy hasonló kérdésre ad választ, ezt Adam Frank és Woodruff Sullivan dolgozta ki. A kérdés a következő: mennyi a fejlett civilizációk száma, amelyek valószínűleg kialakultak a megfigyelhető univerzum története során? Képletük a Drake-formulára támaszkodik, de nincs benne a már fent is emlegetett L változó, amit amúgy igazán nehéz meghatározni.

Érvelésük azon a közelmúltbeli felfedezésen alapul, hogy hány olyan bolygó létezik, és ezek közül hány fekszik a tudósok által „lakható zónának” nevezett sávban. Ezek azok a bolygók, ahol van folyékony víz, s így az élet is kialakulhatott. Frank és Sullivan ez alapján meghatároztak egy számot, amelyet Nast-nek hívnak (lásd. a fenti képen). A Nast az N* a( csillagok teljes száma), az fp (ezen belül a bolygók száma), és az np (azon bolygók átlagos száma a lakható zónában) szorzata.

Ezután bevezették a Drake-egyenlet „régészeti változatának” nevezett formáját, amely meghatározza az A-t mint „a megfigyelhető univerzum története során valaha kialakult technológiai fajok számát.” Egyenletük így néz ki, A = Nast * fbt, A-t tehát a Nast szorzataként írja le – az Univerzum adott térfogatában lakható bolygók száma szorozva fbt-vel, ami annak a valószínűsége, hogy egy értelmes civilizáció az egyik bolygón létrejön. A képletben használt „térfogat” lehet például az egész Univerzum, vagy csak a mi Galaxisunk.

Létezik földök kívül értelmes élet? Vannak UFO-k? Vagy egyedül vagyunk az univerzumban?

Ha a civilizációk élettartama sok millió évig, akkor a saját Galaxisunk nem egyszerűen csak az élettől, hanem a civilizációktól is hemzseghet. Ha az L értéke nagyon kicsi (több száz vagy ezer év), akkor a Galaxis valójában egy magányos hely lehet, tehát az UFO-kkal való találkozások is erősen megkérdőjelezhetők. Visszatérve a fő kérdésekre, nagyon nehéz pontosan megválaszolni, de ha optimista számokkal rendelkező Drake Formula-t használunk, akkor elhihetjük, hogy nem vagyunk egyedül.

Záró gondolatként idézzük a Contact (1997) című film egyik kulcsmondatát, melynek megtekintését mindenkinek javasoljuk, akit érdekel az űrkutatás és a földönkívüli élet: „Négyszázmilliárd csillag van odakint, csak a mi Galaxisunkban. Ha milliók közül csak egynek van bolygója, és közülük csak minden milliomodikon van élete, és azon belül is csak minden millióra jut intelligens életforma, akkor is civilizációk milliói lehetnek odakint. ” – Eleanor Arroway (Jodie Foster)

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.