Holdnaptár

Holdnaptár bármilyen dátumra. Milyen hold van ma? Mikor van telihold? Mikor volt legutóbb újhold? A Holdnaptár 2024 segítségével könnyedén megnézheted a holdfázisokat – beleértve a telihold és újhold időpontjait – akár múltbéli, akár jövőbeni dátumra. Nálunk azt is könnyedén ellenőrizheted, hogy születésedkor telihold volt-e.

Holdnaptár

Holdnaptár betöltése folyamatban…
Ke Sze Csü Szo Va

Hogyan használd a holdnaptár online alkalmazást?

Amikor megnyitod a holdnaptár oldalát, mindig az aktuális hónap fog megjelenni, benne minden napra az adott napra jellemző holdfázissal. Így könnyedén megtudhatod, hogy milyen hold van ma, illetve azt is, hogy mikor van a következő telihold. Használd a dátum mellett jobbra, illetve balra található nyilakat a holdnaptárban történő előre-, illetve visszafelé lapozáshoz. Egy ilyen kattintással 1 hónapot tudsz ugrani az időben.

Ha egy távolabbi dátumra szeretnél váltani, akkor válaszd ki a holdnaptár legördülő menüjéből a hónapot és az évet, ezt követően azonnal ennek a hónapnak és évnek a holdfázisai lesznek láthatóak. (A holdfázisokat mindig frissen számítja a háttérben dolgozó hold kalkulátor segítségével, mégpedig a Te időzónád alapján).

Mik a holdfázisok a hold naptárban?

A holdnaptár mutatja a 4 legfontosabb holdfázist, ezek az újhold, telihold, első negyed és utolsó negyed. A holdfázisok[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_phase 29,53 napos ciklusokban változnak. Ez a szinodikus periódus, ami a Hold Föld körüli pályájából, illetve a Föld Nap körüli mozgásából tevődik össze. Ez az érték nem keverendő össze a sziderális periódussal, ami a Hold Föld körüli keringése a a háttérben levő csillagokhoz képest, s ennek ciklusa 27,3 nap.

Holdnaptár - Holdfázisok
Holdnaptár – Holdfázisok

A Hold földről látható felülete pályájának függvényében és mértékében megvilágított, il. látható. Ez 0 százaléktól (újhold) 100 százalékig (telihold) terjedhet. Minden egyes, alább bemutatott fő holdállás kialakulása az előző holdfázisból nagyjából 7,4 napig tart, ez persze némiképp változik a Hold pályájának függvényében. No de nézzük a 4 fő holdfázist!

 • újholdÚjhold: Az újhold akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Föld és a Nap között helyezkedik el. Így a számunkra „látható” fele nincs a Nap által megvilágítva, tehát sötét. Ha ez a takarás egészen pontos, akkor teljes napfogyatkozás következik be, ez azonban rendkívül ritka.
 • újholdElső negyed: Kb. 1 héttel az újhold bekövetkezése után – a teljes holdciklus negyedénél – alakul ki az első negyed. Ez a holdfázist gyakran félholdnak is nevezik, hiszen a Hold látványában így néz ki, a Nap által megvilágított rész éppen fele az árnyékos résznek.
 • újholdÚjhold: Az új hold kicsivel kevesebb mint 15 nap után jön el. Ekkor az újholdhoz haszonlóan a Főold, a Nap és a Hold egy vonalban helyezkedik el, azonban ezúttal Hold van a Naptól a legmesszebb. Ha a Hold teljes egészében a Föld árnyékába kerül, akkor holdfogyatkozás következik be.
 • újholdUtolsó negyed:  A telihold után következik az utolsó, negyedik fázis, amikor a hold kb. a teljes ciklus 23. napján az utolsó negyedbe kerül. Itt a Földről a Holdra tekintve ugyanazt látjuk, mint az első negyed holdfázisban, csak éppen a napos fél pont a másik oldalon helyezkedik el.

A holdnaptárban ezeket a fő fázisokat szövegesen is jelöltük, de a napi holdfázisok grafikusan is láthatók.

Igaz, hogy a Földről mindig a Holdnak ugyanazt az oldalát látjuk?

Igen, igaz. Ahogy fentebb is említettük, a Hold saját tengelye körüli forgása éppen egyenlő a Föld körüli bejárással, így a Hold mindig ugyanazt az „arcát” mutatja. Ezért is van minden Holdról készült fényképen ugyanaz a mintázat.[2]https://nextfullmoon.org/

Ingyenes nyomtatható holdnaptár 2024

Ha szeretnél készíteni egy ingyenes holdnaptárt, akkor látogass el a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának oldalára, ahol letöltheted és kinyomtathatód az aktuális év holdnaptárát[3]https://www.jpl.nasa.gov/edu/learn/project/make-a-moon-phases-calendar-and-calculator/, ami gyorsan és könnyedén elkészíthető. A saját hold naptár összeállításához egy remek videót is találsz az oldalon, ami igazán egyszerűvé teszi az egészet.

Kertészeti holdnaptár – mit kell tudni róla?

A kiszamolo.com holdnaptára egyben kertészeti holdnapár is, hiszen tökéletesen és pontosan láthatók rajta a napi szintű holdfázisok. Ez azért fontos, mert így pontosan meghatározható a Hold leszálló, illetve felszálló ága. A Hold felszálló pályáján érdemes vetni, ültetni, és persze metszeni is, hiszen ilyenkor a növények nedvei visszahúzódnak a növények alsóbb részei. A Hold leszálló ágában éppen az előzővel ellentétes hatás érvényesül. Ilyenkor a nedvek a növények felső, föld feletti részeibe áramlanak, ez pedig a kertészek számára azt jelenti, hogy eljött a gyümölcsök leszedésének ideje.

Érdekességek a Holdról, avagy a Hold legfontosabb jellemzői

 • A Hold fázisai, fényváltozásai: 1. újhold, 2. negyed hold, 3., telihold, 4., háromnegyedhold
 • Föld Hold távolsága: 384 402 km (átlagos távolsás, mivel a Hold ellipszis pályán mozog)
 • Föld Hold távolság időben: 1,28134 másodperc (fénysebességgel haladva), 114,4 nap (egy 140 km/h sebességgel haladó autó ennyi idő alatt érne a Fölről a Holdra)
 • A Hold átmérője: 3576 km
 • A Hold térfogata: 2,1968*1010 km3
 • A Hold tömege: 0,07346*1024 kg (a Föld tömegének 1,23 százaléka)
 • Gravitációs gyorsulás: 1,62 m/s2
 • Felszíni hőmérséklet: –180 °C és +140 °C között (előbbi éjszaka, utóbbi nappal)

További naptárral kapcsolatos dátum kalkulátorainkat itt találod.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.