Oltási terv kalkulátor

Az Oltási terv kalkulátor segítségével egyszerűen kiszámolhatod, hogy egy oltási tervezet alapján mennyi ideig tart adott számú embert valamilyen oltóanyaggal beoldalni. Az Oltási terv kalkulátor használhálható például az olyan helyzetekben, amikor egy egész ország lakosságát kell beoltani monjuk a covid-19 ellen.

Oltási terv kalkulátor

Előkészítési és megfigyelési idővel együtt.
Itt kell megadni az olyan tevékenységek idejét, mint például a mosdószünet, ebédszünet, stb.

Hogyan használd az Oltási terv kalkulátort?

Az Oltási terv kalkulátor már fel van töltve alapadatokkal, de ezeket tetszőlegesen testre tudod szabni. Megadható gyakorlatilag minden olyan paraméter, ami egy oltási terv végrehajtása során fontos lehet. Ezek módosításával természetesen módosul az is, hogy az oltási rend alapján mikor fejeződik be egy oltási folyamat.

Módosíthatod pl. azt, hogy hány embert kell beoltani, illetve meddig tart 1 ember beoltása. Szintén állítható az oltási rend kalkulátorban az is, hogy hányan vesznek részt az oltások beadásában és ők pontosan milyen időbeosztásban végzik a munkájukat.

Egyébként mit tartalmaz egy oltási tervezet?

Az oltási terv leginkább arra vonatkozóan ad meg fontos irányelveket, hogy nagy mennyiségű ember oltása esetében milyen sorrendben történjen az oltás. Például kik legyenek azok, akiket elsők közt kell beoltani és kik maradnak utoljára.

A 2021-es covid-19 oltási rend például a következő sorrendet állította fel:

  • Egészséügyi dolgozók
  • Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
  • A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
  • A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
  • 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
  • Kritikus infrastruktúrában dolgozók
  • Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Mindez két fontos dolgot is jelent a koronavírus oltási rend kapcsán:

1. Mivel a teljes magyar lakosság oltása a cél, ebben a konkrét esetben a teljes koronavírus védettség kialakítása akár fél évig is eltarthat.

2. Általában mindig előbb kapják meg az oltást azok, akik a „frontvonalon” dolgoznak, így pl. az egészségügyi dolgozók és persze a veszélyeztetetettek (a koronavírus kapcsán pl. a 65 év felettiek).

Nem árt tudni, hogy minél több embert sikerül beoltani egy oltási terv keretében, annál kisebb veszélyben vannak azok, akik még nem kapták meg a védőoltást. Mindezekkel együtt nem árt gondoskodni az immunrendszer természetes erősítéséről, aminek pl. az egészséges táplálkozás az egyik alapja. Ennek kialakításához nyújt segítséget az itt található kalóriatáblázat is.

Hasznos volt? Oszdd meg mással is! Köszönjük! ❤️