Oltási terv kalkulátor

Az Oltási terv kalkulátor segítségével egyszerűen kiszámolhatod, hogy egy oltási tervezet alapján mennyi ideig tart adott számú embert valamilyen oltóanyaggal beoldalni. Lényegében ez egy oltási kapacitás kalkulátor, ami használhálható például az olyan helyzetekben, amikor egy egész ország lakosságát kell beoltani mondjuk a covid-19 ellen.

Hogyan használd az Oltási terv kalkulátort?

Az Oltási terv kalkulátor már fel van töltve alapadatokkal, de ezeket tetszőlegesen testre tudod szabni. Megadható gyakorlatilag minden olyan paraméter, ami egy oltási terv végrehajtása során fontos lehet. Ezek módosításával természetesen módosul az is, hogy az oltási rend alapján mikor fejeződik be egy oltási folyamat.

Módosíthatod pl. azt, hogy hány embert kell beoltani, illetve meddig tart 1 ember beoltása. Szintén állítható az oltási rend kalkulátorban az is, hogy hányan vesznek részt az oltások beadásában és ők pontosan milyen időbeosztásban végzik a munkájukat.

Hogyan történik az oltási kapacitás számítása?

Az oltási kapacitás kalkuláció figyelembe veszi azt, hogy hány embert kell beoltani, hányan végzik az oltást, mennyi ideig tart egy oltást beadni, kell-e többször oltani a teljes védettséghez, illetve hétköznapokon és hétvégéken is zajlik-e az oltás az oltási terv alapján (arról például, hogy a COVID-19 járvány alatt pontosan milyen oltóanyagok érhetők el, a Vakcina táblázat nevű cikkünkben írtunk bővebben). Lényegében bármilyen paramétert tudsz változtatni az aktuális oltási terv alapján, így az oltási kapacitás könnyedén kiszámolható a kalkulátr segítségével.

Egyébként mit tartalmaz egy oltási tervezet?

Az oltási terv leginkább arra vonatkozóan ad meg fontos irányelveket, hogy nagy mennyiségű ember oltása esetében milyen sorrendben történjen az oltás. Például kik legyenek azok, akiket elsők közt kell beoltani és kik maradnak utoljára.

A 2021-es covid-19 oltási rend például a következő sorrendet állította fel:

  • Egészséügyi dolgozók
  • Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
  • A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
  • A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
  • 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
  • Kritikus infrastruktúrában dolgozók
  • Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Mindez két fontos dolgot is jelent a koronavírus oltási rend kapcsán:

1. Mivel a teljes magyar lakosság oltása a cél, ebben a konkrét esetben a teljes koronavírus védettség kialakítása akár fél évig is eltarthat.

2. Általában mindig előbb kapják meg az oltást azok, akik a „frontvonalon” dolgoznak, így pl. az egészségügyi dolgozók és persze a veszélyeztetetettek (a koronavírus kapcsán pl. a 65 év felettiek).

Nem árt tudni, hogy minél több embert sikerül beoltani egy oltási terv keretében, annál kisebb veszélyben vannak azok, akik még nem kapták meg a védőoltást. Mindezekkel együtt nem árt gondoskodni az immunrendszer természetes erősítéséről, aminek pl. az egészséges táplálkozás az egyik alapja. Ennek kialakításához nyújt segítséget az itt található kalóriatáblázat is.

Egy konkrét példa az oltási kapacitás kiszámítására

A KSH adatai szerint[1]https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html Magyarország teljes népessége 2021-ben 9 493 293 fő. Mivel az oltást csak 18 év feletti magyarok kapják meg, így az oltandók száma ennél kevesebb, mintegy 7 818 783. Az egészségügyi dolgozók száma szintén a KSH adatai alapján 2020-ban mintegy 115 ezer fő volt. Tegyük fel, hogy közülük minden tizedik – vagyis összesen 11 500 egészségügyi dolgozó – napi 8 órában, összesen 1 órás szünetet tartva részt vesz az oltási terv végrehajtásában, vagyis oltja a magyarokat hétfőtől-péntekig. Ha egy oltás beadása átlagosan 15 perc és a vakcinát a védettség kialakításához két alkalommal kell beadni, akkor ilyen ütemezés mellett az oltási terv 48 munkanap alatt hajtható végre.

Természetesen mindez csak elmélet, hiszen ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina, akkor az oltások száma csökken, vagy adott esetben akár napokig szünetelhet is.

Referenciák

Referenciák
1 https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.