BMI kalkulátor

BMI kalkulátor a testtömeg-index egyszerű és gyors meghatározásához. Kíváncsi vagy arra, hogy testmagasságod és súlyod alapján ideális testalkatúnak, elhízottnak vagy éppen túl soványnak számítasz? Testtömeg-index kalkulátorunk segítségével könnyedén megtudhatod.

Testtömeg-index / BMI kalkulátor

Mindössze két adatot kell megadnod a testtömeg-index kiszámításához.
Kattints ide a testtömeg-index számítás elvégzéséhez és a BMI-eredmény megtekintéséhez.

Mi a BMI kalkulátor által számított BMI-index?

A BMI kalkulátor által számított BMI-index a Body Mass Index rövidítésből származik, ami magyarra fordítva testtömeg-indexet jelent. A BMI-index egy számérték, ami megmondja, hogy a testsúlyod, illetve magasságod alapján milyen testsúlyosztályba tartozol (lásd. alább a testtömeg-index táblázatot).

Mikor használható a BMI kalkulátor és milyen esetekben nem?

A BMI kalkulátor az általánosan használt formulával nem alkalmazható gyermekekre, alapvetően a képlet 20 év felett mutat megfelelő eredményt, egyébként 18 év alattiaknál torzít. Nem árt tudni azt sem, hogy a klasszikus testtömeg-index kalkulátor nem a testzsír-százalékot mutatja. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a BMI-index kalkuláció az elmúlt évtizedekben számos bírálatot kapott, habár a BMI indexet már XIX. század közepétől használják előszeretettel. Az Oxfordi Egyetem matematikusai szerint például a képlet egyértelműen torzít, ezért érdemes a számításnál egy 1,3-szoros szorzót bevetni. Ez korrigálja azt, hogy a hagyományos BMI-index a magasabb embereket kövérebbnek, míg az alacsonyabbakat soványabbnak értékeli.

Mi a BMI kalkulátor által használt pontos képlet?

A BMI-index kalkulátor által alkalmazott képlet, ami alapján a testtömeg indexet számítjuk, a következő: BMI-index = testtömeg (kg) / testmagasság2 (m)

Vagyis ahhoz, hogy megtudd a testtömeg-indexed (BMI értéked), a kilogrammban meghatározott testsúlyodat oszdd el a méterben megadott testmagasságod négyzetével.

Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy 182 cm magas vagy és 91 kiló. Ez azt jelenti, hogy a BMI-indexed = 91 / 1,82*1,82 = 91 / 3,64 = 25

A BMI-index értelmezéséről alább részletes infókat talász.

Hogyan értelmezzem a BMI-kalkulátor által megadott értékeket?

A BMI-kalkulátor által számított BMI-index értelmezésében az alábbi táblázatok segítenek. Az első lényegében megmutatja, hogy adott BMI érték mellett a testsúlyod melyik testsúly osztályba tartozik. A második táblázat egy testtömeg-index táblázat, amiben vizuálisan láthatóak az optimális súly-magasság értékek (zöld sáv) a BMI vonatkozásában.

BMI-index testsúlyosztályozás

BMI / Testtömeg-index (kg/m²)Testsúlyosztályozás
< 16súlyos soványság
16 – 16,99mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normális testsúly
25 – 29,99túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás

BMI-index táblázat

BMI kalkulátor - Testtömeg-index táblázat
BMI kalkulátor – Testtömeg-index táblázat

A BMI kalkulátor mellett milyen más, testsúlyra vonatkozó számítások léteznek?

A BMI kalkulátor melett számos más számítás létezik arra vonatkozóan, hogy megtudjuk, elhízottnak számítunk, vagy éppen nem. Egyes vélemények szerint pl. a BMI-számításnál jóval pontosabb képet alkot egészséügyi állapotunkról a derék-csípő arány számítása, illetve annak értelmezése. Ugyanakkor ha BMI kalkulátor által adott eredmény magas, mindenképpen érdemes kiszámolni a diabétesz kockázatát is.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.