BMI kalkulátor

BMI kalkulátor a testtömeg-index egyszerű és gyors meghatározásához. Kíváncsi vagy arra, hogy testmagasságod és súlyod alapján ideális testalkatúnak, elhízottnak vagy éppen túl soványnak számítasz? Testtömeg-index kalkulátorunk segítségével könnyedén megtudhatod.

BMI kalkulátor (18 – 119 éveseknek)

Testtömeg-index
Mi az BMI-index?

A BMI kalkulátor által számított BMI-index a Body Mass Index rövidítésből származik, ami magyarra fordítva testtömeg-indexet jelent. A BMI-index egy számérték, ami megmondja, hogy a testsúlyod, illetve magasságod alapján milyen testsúlyosztályba tartozol (lásd. alább a testtömeg-index táblázatot). Az érték kiszámításához a testsúly kilogrammban mért értékét osztjuk a magasság méterben mért négyzetével. Az eredményt kapott szám jelzi, hogy az egyén normál súlyú, túlsúlyos, vagy elhízott-e.

A testtömeg-indexet egyébként Adolphe Quetelet, belga matematikus és demográfus találta ki a 19. században. Ő használta elsőként a testsúly és a magasság viszonyát a testsúly normális értékének meghatározására. Azóta a BMI-indexet világszerte a testsúly meghatározására használják, bár számos kritika éri annak pontosságát és relevanciáját (lásd. még cikkünkben alább).

Mikor használható a BMI kalkulátor és milyen esetekben nem?

A BMI kalkulátor az általánosan használt formulával nem alkalmazható gyermekekre, alapvetően a képlet 18 év felett mutat megfelelő eredményt, egyébként 18 év alattiaknál torzít. Nem árt tudni azt sem, hogy a klasszikus testtömeg-index kalkulátor nem a testzsír-százalékot mutatja. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a BMI-index kalkuláció az elmúlt évtizedekben számos bírálatot kapott, habár a BMI indexet már XIX. század közepétől használják előszeretettel. Az Oxfordi Egyetem matematikusai szerint például a képlet egyértelműen torzít, ezért érdemes a számításnál egy 1,3-szoros szorzót bevetni. Ez korrigálja azt, hogy a hagyományos BMI-index a magasabb embereket kövérebbnek, míg az alacsonyabbakat soványabbnak értékeli.

Mi a testtömeg-index pontos képlete?

A BMI-index kalkulátor által alkalmazott képlet, ami alapján a testtömeg indexet számítjuk, a következő: BMI-index = testtömeg (kg) / testmagasság2 (m)

Vagyis ahhoz, hogy megtudd a testtömeg-indexed (BMI értéked), a kilogrammban meghatározott testsúlyodat oszdd el a méterben megadott testmagasságod négyzetével.

Nézzünk egy példát!

 • Tegyük fel, hogy 182 cm magas vagy és 91 kiló.
 • Ez azt jelenti, hogy a BMI-indexed = 91 / 1,82*1,82 = 91 / 3,64 = 25

Az egészen alacsony BMI-index értékek leggyakrabban az anorexia nevű betegségben szenvedők esetében fordulnak elő, amikor a súlyuk jelentősen alacsonyabb a testmagasságukhoz képest. A legnagyobb BMI-indexek pedig a túlsúlyos és az elhízott emberek esetében fordulnak elő. Mindkét esetben fontos orvosi segítséget kérni a testsúly és az egészség megfigyelésére és kezelésére. A BMI-index értelmezéséről alább további részletes információkat talász.

Hogyan értelmezzem a BMI-kalkulátor által megadott értékeket?

A BMI-kalkulátor által számított BMI-index értelmezésében az alábbi táblázatok segítenek. Az első lényegében megmutatja, hogy adott BMI érték mellett a testsúlyod melyik testsúly osztályba tartozik. A második táblázat egy testtömeg-index táblázat, amiben vizuálisan láthatóak az optimális súly-magasság értékek (zöld sáv) a BMI vonatkozásában.

BMI-index testsúlyosztályozás

BMI / Testtömeg-index (kg/m²)Testsúlyosztályozás
< 16súlyos soványság
16 – 16,99mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normális testsúly
25 – 29,99túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás

BMI-index táblázat

BMI kalkulátor - Testtömeg-index táblázat
BMI kalkulátor – Testtömeg-index táblázat

Magas a BMI-indexem, mire figyeljek oda?

Ha a BMI-index magas, az azt jelenti, hogy túlsúlyos lehetsz. Ennek sajnos számos negatív hozadéka van, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, és egyéb egészségügyi problémákat. Az alábbi lépések segíthetnek a súlycsökkentésben és az egészséges életmód fenntartásában:

 1. Táplálkozz egészségesen: fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és sovány húsokat.
 2. Mozogj rendszeresen: folytass rendszeres fizikai aktivitást, például futást, úszást, vagy biciklizést.
 3. Kerüld a cukros, sós, és zsíros ételeket.
 4. Fogyassz kevesebb alkoholt.
 5. Aludj eleget, lehetőség szerint soha ne érezd azt, hogy kialvatlan vagy.
 6. Kerüld el a stresszt.

Fontos megjegyezni, hogy a testsúlycsökkentés lassú és küzdelmekkel teli folyamat, amelynek során fokozatosan kell változtatni az életmódon. A sikeres súlycsökkentéshez elengedhetetlen a kitartó és fegyelmezett hozzáállás. Javasolt orvoshoz fordulni, hogy együtt határozzátok meg a legmegfelelőbb étrendet és edzéstervét.

Alacsony a BMI-indexem, mire figyeljek oda?

Ha a BMI-index alacsony, az azt jelenti, hogy valószínűleg alultáplált vagy. Az alultápláltság ugyanúgy káros lehet az egészségre, mint a túlsúly, és számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a csökkent immunitást, a fáradékonyságot és a fizikai állóképesség csökkenését. Az alábbi lépések segíthetnek az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában:

 1. Fogyassz több tápanyagot: egyélt több zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt, valamint fogyassz vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket.
 2. Emeld a napi szinten bevitt kalóriát: növelni kell a napi kalória bevitelét, hogy biztosítsd a testnek a szükséges tápanyagokat.
 3. Folytass rendszeres testmozgást: a testmozgás segít a tápanyagok felszívódásában, persze ne vidd túlzásba, hiszen most a hízás a cél..
 4. Aludj eleget: az alvás fontos szerepet játszik a test regenerálódásában és az egészséges testsúly elérésében.
 5. Kerüld a stresszt.

Fontos megjegyezni, hogy a testsúly növelése is lassú és folyamatos folyamat, és az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához egészséges étrendre és rendszeres testmozgásra van szükség. Ebben az esetben is javasolt orvoshoz fordulni, hogy együtt határozzátok meg a számodra legmegfelelőbb étrendet és edzéstervét.

Mi az az új BMI-index?

Nincs úgynevezett „új BMI-index”. Az „új BMI” fogalma nem definiált, és nem létezik olyan hivatalosan elfogadott új BMI-index, amely a régi BMI-indexet helyettesítené vagy leváltaná. A BMI-index továbbra is a legelterjedtebb és legnépszerűbb módszer a testsúly meghatározására, bár számos kritika éri annak pontosságát és érvényességét. Ha valaki mégis új BMI-indexről beszél, általában valamilyen új, a BMI-indexen alapuló képletről van szó, amelyet a testsúly meghatározására használnak, de ez nem tekinthető hivatalosan elfogadott új BMI-indexnek.

A BMI kalkulátor mellett milyen más, testsúlyra vonatkozó számítások léteznek?

A BMI kalkulátor melett számos más számítás létezik arra vonatkozóan, hogy megtudjuk, elhízottnak számítunk, vagy éppen nem. Egyes vélemények szerint pl. a BMI-számításnál jóval pontosabb képet alkot egészséügyi állapotunkról a derék-csípő arány számítása, illetve annak értelmezése. Ugyanakkor ha BMI kalkulátor által adott eredmény magas, mindenképpen érdemes kiszámolni a diabétesz kockázatát is.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.