Áfa kalkulátor (nettóból)

Tudod az áfa nélküli (nettó) összeget, ugyanakkor tudni akarod, hogy mekkora az áfával növelt (bruttó) érték. Használd nettó összegből bruttóba átszámoló áfa kalkulátorunkat. Ha bruttó értékből szeretnél az áfát már nem tartalmazó nettó összeget számítani, akkor kattints ide, erre is van kalkulátorunk.

Hasznos infók a nettóból bruttót számító Áfa kalkulátor2024 használatával kapcsolatban:

1. Mit jelent az áfa, illetve a bruttó és nettó összeg?

Az áfa, vagyis az általános forgalmi adó egy olyan adónem, melyet a végfogyasztókra vetnek ki, s így lényegében minden termék vagy szolgáltatás árában megtalálható. Az áfa mértéke, az ún. áfa kulcs, Magyarországon a legtöbb esetben 27 százalék, ami azt jelenti, hogy például a boltban megvásárolt termékek esetében az árban 27 százaléknyi adó található. A teljes áfával emelt összeget bruttó összegnek nevezzük, míg az áfát még nem tartalmazót nettó összegnek.

2. Hogyan számolja ki a nettó összegből a bruttó összeget az Áfa kalkulátor 2024?

A kalkulátor működését egy egyszerű számítási példa segítségével illusztráljuk. Tegyük fel, hogy egy új LED-tvt akarunk vásrolni karácsonyra. A TV nettó (vagyis áfát még nem tartalmazó) ára a kereskedelmi forgalomba kerülés esetén 100 ezer forint. Az elektronikus eszközök esetében az áfa mértéke 27 százalék, az áfa értékének meghatározásához azt kell megnézni, hogy a 100 ezer foritnak mennyi a 27 százaléka. Ez egy egyszerű százalék számítással kiszámolható: szorozzuk meg a 100 ezer forintot 0,27-el, az eredmény 27 ezer lez. A bruttó összeget úgy kapjuk meg, hogy a nettó összeghez hozzáadjuk az áfá értékét, így az Áfa kalkuláció eredménye 127 ezer forint lesz. Természetesen az online áfa kalkulátor képes más áfa kulcsokkal is számolni, így univerzálisan használható a nettó összeből bruttót meghatározó áfa kiszámítására.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.