Váltóméret kalkulátor

Online gumi váltóméret kalkulátor a megfelelő és megengedett gumi váltóméret kiválasztásához. Márka- és gyártófüggetlen kalkulátorunk segítségével Te is könnyedén ellenőrizheted, hogy a gyári abroncsmérethez képest kinézett gumik használhatók-e az autódon.

Információk és tippek a Gumi váltóméret kalkulátor használatával és az eredmények értékelésével kapcsolatban.

1. A Gumi váltóméret kalkulátor szerint mekkora lehet a maximális kerékátmérő eltérés?

A Gumi Váltóméret kalkulátor szerint az autó műszaki állapotának megőrzése érdekében érdemes a gyártó által javasolt gumiméretet tartani. Ha mégis váltáson gondolkodunk, akkor semmiképpen ne legyen a kerékátmérő eltérése nagyobb, mint 2,5 százalék. Az online váltóméret kalkulátor természetesen ezt az értéket is mutatja, illetve jelzi.

2. A Gumi váltóméret kalkulátor kalkulátor használata mellett mire figyeljünk még a váltóméret kiválasztása során?

• A megfelelő teherbírás megtartására. Mivel az új abroncsoknak legalább ugyanazt a terhet kell elviselniük, ezért figyeljünk a megfelelő súlyindexre.

•Az új abroncs nem lóghat ki az autó karosszériájának síkjából, ha igen, akkor az tuti bukta a műszaki vizsgán.

• Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a felszerelni kívánt gumi sebességindexe is legalább azt tudja, mint a gyári.

3. Mik az eltérő gumiméret előnyei?

• Alacsonyabb fogyasztás abban az esetben, ha az új abroncs keskenyebb (a csökkenő tapadásnak köszönhetően).

• Ha „peresebb” a gumi, az bizony jobban néz ki, ám ekkor nő a fogyasztás.  

4. A Váltóméret kalkulátor jelentős eltérést jelez a gyártó által előírt abroncsmérethez képest. Mik ennek a hátrányai?

• Elveszítheted a garanciát, amennyiben nem a gyártó által előírt méretű,  ill. váltóméretű abronccsal használod az autót.

• Mivel a gumi váltóméret általában a kerékátmérő változásával is együtt jár, ezért a kilométeróra innentől kezdve nem ugyanazt mutatja, mint amennyivel valójában megyünk (lásd. a kalkulátor által jelzett eltérést, 50, 75, 100, illetve 130 km/h sebesség mellett).

•Nem optimális abroncsméret hatására nőhet a fogyasztás.

• A nem megfelelő abroncsméret használata finoman fogalmazva sem tesz jót a futóműnek, s persze így az autózás biztonságát is csökkenti.

5. Büntethet-e a rendőr, ha nem a gyári méretű abronccsal használom az autót?

Elméletileg igen, hiszen a KRESZ az autóra szerelt gumiabroncsok méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a gyári előírásnak. A gyakorlatban azonban nem, mivel a forgalmiba – ellentétben pl. Németországgal – nincs benne a gyárilag előírt méret. Persze az, hogy a kerék kilóg a kasztni vonalából, szemmel is könnyen észrevehető, márpedig ha ez a helyzet, akkor búcsút mondhatunk a forgalminknak. Érdemes tehát nagyon odafigyelni.

6. Használt abroncsot vásárolok, mire figyeljek oda?

Mindenképpen alaposan ellenőrizd a gumi állapotát, illetve azt, hogy milyen idős az abroncs. Ebben segít a DOT-szám kalkulátor is.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.