DOT-szám kalkulátor

Az ingyenes DOT-szám kalkulátor segítségével megtudhatod, hogy mikor készült a gumiabroncs. Ehhez nem kell mást tenned, mint megkeresni a DOT feliratot az abroncs falán, majd leolvasni és a kalkulátorba beírni az utolsó 4 számjegyet (lásd. a fenti képen a jelölést).

Hasznos információk a gumiabroncs DOT-szám értelmezésével és a DOT-szám kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Mi is az a DOT-szám? Hogyan számol a DOT-szám kalkulátor?

A DOT-szám minden gumiabroncs oldalfalán megtalálható, lényegében 12 karakterből áll, melyek 4-4 karakteres bontásban láthatók. Az első 4 karakter adja meg a gyártás helyszínét és egyéb gumi méretadatokat, a második 4 a konkrét gyártót (márkát), míg az utolsó 4 szám a gyártás idejét. Az első két számjegy megmutatja, hogy hányadik héten készült az abroncs, míg az utolsó kettő az évszámra utal. A DOT-szám kalkulátor ennek szisztémának megfelelően határozza meg az abroncs gyártási idejét.

2. A DOT-szám kalkulátor hibát jelez, ha a DOT-szám csak 3 jegyű. Miért?

Azt az abroncsot azonnal kerüld el, a 3 jegyű DOT-szám 2000 előtti gyártásra utal.

3. A DOT-szám kalkulátor szerint a gumi elég idős. Hány éves gumit szabad használni?

Az autógumi esetében a gyártó egy bizonyos ideig állapot garanciát vállal a gumira. Ez a felszerelt gumik esetében jellemzően 5 év. A gumi egyébként nagyjából 10 évig tudja azt, amire tervezték, de azt is csak gondos tárolás esetén. A 10. szülinaphoz közeledve a gumi anyaga olyan változásokon esik át, melyeknek köszönhetően már nem tudja tökéletesen ellátni a feladatát, egyre jobban romlik a tapadás. Fontos persze látni azt is, hogy nem csak a kor, hanem a pl. profilmélység is nagyon sokat számít. Ennek minimális értéke 1,6 milliméter, amit jogszabály ír elő, de nyári gumi esetében 2,5-3, míg téli abroncsoknál legalább 4,5-5 mm profilmélységű kell, hogy legyen az abroncs.

4. Ne dőljünk be a használtgumi eladások során alkalmazott tipikus „százalékos trükknek”!

Ha pl. egy téli abroncsot 20 százalékosnak hirdetnek, ami a gyártáskor mondjuk 8 mm-es profilmélységgel rendelkezett, akkor a 20 százalékos érték mellett a profilmélység már csak 2,4 mm, ami a jogszabály szerint még ugyan jó, de hóban való biztonságos téli közlekedéshez már egyáltalán nem. No és ezzel együtt mindenképpen ellenőrizzük a DOT-számot a DOT-szám kalkulátor segítségével, akár új, akár használt abroncs vásárlására adjuk a fejünket!

5. Váltóméretben gondolkodom, hogyan tudom kiszámolni a még elfogadható gumiabroncs méretet?

Használd a gumi váltóméret kalkulátor alkalmazásunkat, mellyel könnyedén meghatározható a még elfogadható gumi váltóméret.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️

Szólj hozzá!

Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.