Szemszín kalkulátor

Szeretnéd tudni, milyen színű lesz a születendő gyermeked szemének a színe? A Baba Szemszín Kalkulátor azonnal megmondja. A legfrissebb genetikai kutatások alapján készült Szemszín kalkulátor segítségével könnyedén választ kapsz a kérdésedre.

Baba szemszín kalkulátor: infók, tippek, hasznos tudnivalók

1. Hogyan működik a Szemszín kalkulátor?

Egyszerűen add meg a két szülő szemének a színét, majd kattints a Szemszín kalkulátor „Kiszámol” nevű gombjára. Ezt követően a kalkulátor megmondja, hogy nagy valószínűséggel milyen lesz a születendő gyermek szemének a színe.

2. Hogyan határozza meg a születendő baba szemének a színét a Szemszín kalkulátor?

A Szemszín kalkulátor a legfrissebb genetikai kutatások eredményeit felhasználva határozza meg a baba szeme színét. Ugyan még sok ennek kapcsán a kérdés, de számos esetben nagy valószínűséggel megjósolható, hogy milyen színű lesz a gyermek szemének a színe a szülők szemének színe alapján.

3. Milyen szemszínek léteznek?

Előfordulási gyakoriság alapján az alábbi szemszínek léteznek:

  • Barna szemszín: Ez a leggyakoribb szemszín Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában. A barna színt egyébként a melanin magas koncentrációja okozza. A barna a genetikai kutatások alapján rendkívül domináns, amit a Szemszín kalkulátor által számolt kombinációk is mutatnak.
  • Kék szemszín: A barna szemnél jóval ritkábban fordul elő a kék szemszín, mely egy genetikai mutáció eredménye, ami nem csinál mást, mint megváltoztatta a fény szóródását. Azt mondják, hogy a kék szemű emberek egyetlen ősre vezethetők vissza. A kék szemszín egyébként egyes régiókban gyakoriságban megelőzi a barnát; Skandináviában pl. a lakosság 80 százaléka kék szemű (és szőke).
  • Zöld szemszín: Még a kék szemszínnél is ritkább a zöld, egyes nemzetek körében olyannyira ritka, hogy különleges tulajdonságokat társítanak hozzá. Zöld szemmel mindössze a föld lakosságának 2 százaléka rendelkezik, tehát nagyjából csak minden 50. embernél fordul elő.
  • Szürke szemszín: A szürke szemszín a kék egyik variációja, itt is a genetikai módosulásból eredő fénytörési tulajdonság megváltozása az alap, amihez egy kicsivel nagyobb kollagén lerakódás társul – ez okozza a szürkés hatást.
  • Borostyán szemszín / arany szemszín: A borostyán szemszín lényegében a barna szem egyik alváltozata. Azok az emberek, akik e különleges árnyalatot hordozzák, az íriszben lerakodott lipokróm nevű sárga pigmentnek köszönhetik különleges megjelenésüket. Szokták arany szemszínként is hívni.
  • Albínó szemszín (piros szemszín): Ez a szemszín akkor fordul elő, ha hiányzik a szemből a melanin. Ebben az esetben a szem színe valójában píros, amit az így dominánssá váló apró hajszálerek okoznak. Az albinizmus egyébként nem kezelhető, de fontos a megfelelő védelem, így a szemet mindig óvni kell az erős fénytől, illetve napsugaraktól. Szerencsére nagyon ritka, általában 50 ezer szülésből egyszer fordul elő.

3. A baba szemének a színe kékesszürke, ez hogyan lehetséges?

A baba szeme színe születéskor általában kék, illetve kékesszürke, ami egyébként akár fél-egy évig így is maradhat, de a baba 1 éves kora után a szeme színe már nagy valószínűséggel arra változik, ami aztán egész életében végigkíséri. Ritkán, de előfordul, hogy a szemszín egészen 3 éves korig változik. A Szemszín kalkulátor azt mondja meg, hogy ez a szín milyen lesz.

4. Hogyan öröklődik a szemszín? A szemszín kalkulátor ezt számolja?

A Baba szemszínét részben a szülők genetikai kódja határozza meg, lényegében 1-1 gén. A Szemszín kalkulátor a legfrissebb kutatásokat figyelembe véve az alábbi kombinációk szerint számol.

APA SZEMSZÍNANYA SZEMSZÍNGYERMEK SZEMSZÍN
barnabarnabarna (75%), zöld (18,75%), kék (6,25%)
barnakékbarna (50%), kék (50%)
kékbarnabarna (50%), kék (50%)
barnazöldbarna (50%), zöld (37,5%), kék (12,5%)
zöldbarnabarna (50%), zöld (37,5%), kék (12,5%)
kékkékkék (99%), zöld (1%)
kékzöldkék (50%), zöld (50%)
zöldkékkék (50%), zöld (50%)
zöldzöldzöld (75%), kék (24%), barna (1%)
Várható szemszín a szülők szemének színe alapján

5. A szemszín öröklődés genetika

Az alábbi ábrán könnyen áttekinthető formában mutatjuk be Neked, hogyan határozza meg a születendő gyermek szemének a színét a szemszín öröklődés genetika. Egyébként a szülők tulajdonságai alapján nem csak a baba szemének színe, de a vércsoportja is nagy valószínűséggel meghatározható a születés előtt. Ha kíváncsi vagy erre, használd a Kiszamolo.com Vércsoport kalkulátor alkalmazását.

Baba szemszín kalkulátor - kiszamolo.com
Baba szemszín kalkulátor – kiszamolo.com

6. Lehetséges, hogy valakinek eltérő a két szemének a színe?

Igen, előfordulhat. Ezt az ún. Waardenburg-szindróma okozza, ami egy rendkívül ritka genetikai betegség. Ekkor előfordulat, hogy a két szem színe nem azonos, sőt bizonyos esetekben az is, hogy egy szemen belül változik a szem színe, pl. zöld és kék, ezt a jelenséget részleges heterocrhomiának is nevezik.

7. Szeretném megváltoztatni a szemem színét, lehetséges?

Igen, a legegyszerűbb módja egy olyan kontaktlencse, mely úgy töri a fényt, hogy az általad vágyott színűnek fog látszani a szemed. Ezen felül van tartósabb megoldás is. Egy kaliforniai klinikán bárkit, akinek barna a szeme, egy műtéti eljárással kékszeművé „változtatnak”. Az eljárás lényege, hogy mesterséges íriszt hoznak létre és helyeznek el egy bemetszésen keresztül a szemben. A beavatkozás mindössze 15 percig tart és visszafordítható.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.