Pontos idő

Online pontos idő szolgáltatásunk segítségével bármikor megtudhatod, hogy mennyi most a pontos idő ott, ahol ezt az oldalt nézed. A pontos idő mindig a Te időzónád szerint fog megjelenni.

00:00:00


Mennyi az idő?

Hasznos információk

Mennyi a pontos idő?

A pontos idő kalkulátor a Te időzónád szerint mutatja, hogy mennyi most az idő. E mellett azt is megjelenítjük, hogy mi a mai dátum, illetve milyen nap van ma. Nálunk ráadásul a pontos időt folyamatosan láthatod a böngésző fejlécében. Ha szeretnéd azt is megtudni, hogy mikor megy le, illetve jön fel a nap, akkor használd a „Mikor van napfelkelte, napnyugta kalkulátorunkat„.

Mi a pontos idő meghatározásának legjobb módja? Mitől lesz legpontosabb az idő?

Az idő pontos meghatározása több faktortól is függ, beleértve a technológiai eszközöket, a helyi időzónádat, és azt, hogy milyen időszolgáltatót használsz.

Az idő legpontosabb meghatározása általában atomórákon alapul, amelyek a legstabilabb ismert frekvenciájú atomi jeleket használják az idő számításához. Az atomórák az időt a csillagászati időhöz képest számítják, amely a Föld forgásán alapul. A legpontosabb ismert atomóra a nemesgáz-alapú optikai óra, amely hihetetlenül stabil és pontos.

A legtöbb eszköz, beleértve a számítógépeket és okostelefonokat, az interneten keresztül szinkronizálja az időt hivatalos időszolgáltatókkal, amelyek gyakran atomórákhoz kapcsolódnak. Ezek a szolgáltatások biztosítják, hogy az eszközeid pontos időt mutassanak. Fontos azonban, hogy bekapcsold a „Automatikus dátum és idő” beállítást az eszközeiden, hogy biztosítsd a pontos időszinkronizációt.

Ezen kívül figyelembe kell venned a helyi időzónádat is. Az időzónák világszerte különböznek, és az eszközöknek képesnek kell lenniük a helyi időzóna pontos meghatározására. Az „Automatikus időzóna” beállítás használata általában garantálja, hogy az eszközöd a helyes időzónát használja.

Végül, a különböző eszközök, például a rádióvezérelt órák és a GPS-rendszer is nagyon pontos időt tudnak biztosítani, mivel közvetlenül atomórákhoz vannak szinkronizálva.

Hogyan tudom automatikusan beállítani a pontos időt a saját eszközömön?

Az automatikus időbeállítás módja általában attól függ, hogy milyen eszközt és operációs rendszert használsz. Itt van néhány példa:

Windows operációs rendszeren:

 1. Kattints a Start menüre, és válaszd az „Settings” (Beállítások) lehetőséget.
 2. Válaszd a „Time & Language” (Idő és Nyelv) opciót.
 3. Kattints a „Date & Time” (Dátum és Idő) fülre.
 4. Itt bekapcsolhatod a „Set time automatically” (Idő automatikus beállítása) és a „Set time zone automatically” (Időzóna automatikus beállítása) opciókat.

MacOS operációs rendszeren:

 1. Kattints az Apple menüre a képernyő bal felső sarkában, és válaszd a „System Preferences” (Rendszerpreferenciák) lehetőséget.
 2. Kattints a „Date & Time” (Dátum és Idő) ikonra.
 3. Ellenőrizd, hogy a „Set date and time automatically” (Dátum és idő automatikus beállítása) opció be van-e jelölve. Ha nem, jelöld be.

Androidon:

 1. Nyisd meg a „Settings” (Beállítások) alkalmazást.
 2. Keresd meg és kattints a „System” (Rendszer), majd a „Date & time” (Dátum és idő) menüpontra.
 3. Kapcsold be az „Automatic date & time” (Automatikus dátum és idő) és az „Automatic time zone” (Automatikus időzóna) funkciókat.

iOS-en:

 1. Nyisd meg a „Settings” (Beállítások) alkalmazást.
 2. Keresd meg és kattints a „General” (Általános), majd a „Date & Time” (Dátum és Idő) menüpontra.
 3. Kapcsold be a „Set Automatically” (Automatikus beállítás) funkciót.

A pontos lépések néhány esetben változhatnak a rendszer verziójától vagy a gyártótól függően.

Van az Excelben pontos idő függvény?

Igen, az Excelben van néhány beépített függvény, amit az idővel kapcsolatos munkálatokhoz használhatsz. Itt van néhány példa:

 • =MOST(), angol Excelben: =NOW(): Ez a függvény visszaadja a jelenlegi dátumot és időt. Frissül, amikor a munkalapot frissítik.
 • =IDŐ(óra; perc; másodperc), angol excelben =TIME(hour; minute; second): Az IDŐ függvény segítségével megadhatod az órákat, a perceket és a másodperceket, és az Excel visszaadja a megfelelő időt. Például, az =IDŐ(13,30,0) visszaadja a 13:30:00 időpontot.
 • =MOST()-MA(): Ez a kombináció visszaadja a jelenlegi pontos időt (óra, perc, másodperc), levonva a jelenlegi dátumot (amit a MA() függvény ad vissza). Ez csak az aktuális időt adja vissza, dátum nélkül.

Ezek a függvények segíthetnek az idővel kapcsolatos műveletek elvégzésében az Excelben.

Hogyan tudom Excelben megadni a pontos időt?

Az Excelben a pontos idő beírása egyszerű. Íme a lépések:

 1. Válassz ki egy cellát, amelyben szeretnéd megadni az időt.
 2. Írd be az időt hh:mm:ss formátumban, ahol hh az órát, mm a percet, és ss a másodpercet jelenti. Például, ha 2 óra 30 percet és 15 másodpercet szeretnél megadni, akkor írd be a 02:30:15 szöveget.
 3. Miután beírtad az időt, nyomd meg az Enter billentyűt. Az Excel automatikusan felismeri és kezeli az idő formátumot.

Ha csak órákat és perceket szeretnél beírni, akkor egyszerűen hagyd ki a másodperceket, és írd be az időt hh:mm formátumban, például 02:30.

Ha szeretnéd, hogy az Excel kijelzésben 12 órás formátumban jelenítse meg az időt (am/pm), akkor a cella formátumát meg kell változtatnod. Ehhez kövesd a következő lépéseket:

 1. Kattints jobb gombbal a cellára, és válaszd az „Format Cells” (Cellák formázása) lehetőséget.
 2. A megjelenő párbeszédablakban válaszd az „Time” (Idő) kategóriát.
 3. A listában válaszd az időformátumot, amelyet szeretnél használni. Az „AM/PM” formátumú időformátumok a 12 órás időkijelzést használják.
 4. Kattints az „OK” gombra a beállítások alkalmazásához.
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.