Napfelkelte napnyugta kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogy mikor van világos? Arra vagy kíváncsi, hogy ma mikor sötétedik? Online Napkelte – napnyugta kalkulátorunkkal azonnal megtudhatod. Budapest és a megyeszékhelyek kiválasztása mellett tetszőleges földrajzi koordinátára ki tudjuk neked számolni a napfelkelte és a naplemente pontos időpontját.

Információk a Napkelte napnyugta kalkulátor használatával és a számítással kapcsolatban

Mi alapján számol a kalkulátor? Honnan tudom, hogy mikor van világos, illetve mikor sötétedik?

A napkelte és napnyugta meghatározása a pontos földrajzi koordináták (hosszúsági és szélességi fok) valamint a dátum alapján történik. A kalkulátor az amerikai haditengerészet megfigyelőközpontjának algoritmusát használja arra, hogy egy földrajzi helyen másodperc pontossággal határozza meg a napfelkelte és napnyugta időpontját.

Melyek a Napfelkelte napnyugta kalkulátorban elérhet városok?

A kalkulátorban elérhetővé tettük Budapest mellett az összes megyeszékhelyet, így ezek esetében csak azt a napot kell megadni, amire a számítást el szeretnéd végeztetni. Angol nyelven működő Napfelkelte-naplemente kalkulátorunk esetében pedig számos világvárosra végezhetsz hasonló kalkulációt itt.

Nincs a listában a lakóhelyem, mit tegyek?

A Napfelkelte – naplemente kalkulátor pontos számításokat végez a magyarországi megyeszékhelyekre vonatkozóan, így érdemes a hozzád legközelebb eső megyeszékhelyet kiválasztani. Ha ennél is pontosabb eredményt szeretnél, akkor válaszd ki a „Más helyszín” opciót, majd add meg a hely pontos szélességi és hosszúsági koordinátáit.

Miért fontos a napkelte, illetve a naplemente számításánál a hely és a dátum?

A hely azért, mert a föld gömb alakú, így eltérő helyeken a nap más-más időpontban éri el, illetve hagyja el. Magyarország esetében a két legtávolabbi pont között akár fél órás eltérés is lehet. Az időpont az évszakok váltását veszi számításba, pontosabban azt, hogy a nap milyen szögben éri a földet, s ez szintén fontos a napfelkelte, napnyugta pontos időpontjának meghatározása során.

Kérdések és válaszok a napkeltével és napnyugtával kapcsolatban

Mi történik napkeltekor?

Napkeltekor a Nap az égen feljebb emelkedik, és először megjelenik a horizonton. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a Föld forgása miatt a Nap fénye elkezdi bevilágítani az adott területet. A pontos időpont, amikor a Nap felkel, függ az adott hely földrajzi szélességétől, valamint az évszaktól is. Általában a Napkeltekor az égbolt gyönyörű színeket ölt, így ez egy gyönyörű látványt nyújt mindenki számára, aki kíváncsi az ébredő természetre és az első napsugarakra.

Mi történik naplemente idején?

Naplemente idején a Nap lassan lehullik az égen, és végül eltűnik a horizont mögött. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a Föld forgása miatt a Nap fénye elkezd eltűnni az adott területről. A pontos időpont, amikor a Nap lenyugszik, szintén függ az adott hely földrajzi szélességétől és az évszaktól.

Napnyugta idején az égbolt is gyönyörű színekbe öltözik, és általában a látvány nagyon szép és romantikus. A Naplemente után pedig az égbolt fokozatosan elsötétül, és a csillagok egyre jobban előtűnnek az éjszakai égbolton.

Napnyugta után meddig van még világos?

Azt a pontos időt, amikor teljesen sötétedik a Naplemente után, az évszak, a földrajzi szélesség és a helyi körülmények határozzák meg. Általában a Naplemente után fél-egy óráig tart, amíg az égbolt teljesen elsötétedik, ezután beköszönt az éjszaka.

Az előbb említett időtartamot befolyásolja például a helyi domborzat, az épületek, az erdők elhelyezkedése, ill. magassága. Egy nagyvárosban vagy erdős területen az éjszaka beköszönte később következik be, mert az épületek és az erdők árnyékot vetnek a környező területekre. Azonban egy sík vidéken vagy például a tengerparton, ahol nincsenek akadályok, az éjszaka hamarabb elérkezik.

Egy másik tényező, amely befolyásolja az időtartamot, az évszak. A nyári hónapokban a Nap az északi féltekén hosszabb ideig van az égen, ezért az éjszaka beköszönte később következik be. Téli hónapokban a Nap rövidebb ideig tartózkodik az égen, így az éjszaka hamarabb beköszönt.

Napkelte előtt mennyivel kezd világosodni?

Ez attól függ, hogy hol vagyunk a Földön és éppen milyen évszak van. Jellemzően a világosodás az utolsó fél órában kezdődik, mielőtt a Nap még megjelenne a horizonton.

Az égbolt világossága először a keleti horizonton kezd növekedni, ahogy a Nap közeledik. Ezután az égbolt színei egyre élénkebbé válnak, ahogy a Nap fénye egyre inkább megvilágítja az eget. Az égbolt színe és árnyalatai változóak lehetnek a világosodás során, és általában gyönyörű látványt nyújtanak az ég szerelmeseinek.

A pontos időtartamot befolyásolják a földrajzi koordináták, az évszakok és a helyi körülmények. Például egy sík vidéken vagy tengerparton az égbolt világosodása hamarabb megkezdődik, mert kevesebb akadály van az ég és a Nap között. Ezzel szemben egy hegyvidéki vagy városi környezetben az égbolt világosodása később kezdődhet el, mivel az épületek vagy a hegyek eltakarhatják a Nap első sugarait.

Miért olyan gyönyörű aranybarnás színű a napnyugta?

A nap eredetileg fehér fényt szór, azonban ez a levegőmolekulákon áthatolva szóródik, a szóródás mértéke pedig a hullámhossz függvénye. A rövid hullámhosszú zöld és kék összetevő jobban szóródik, mint a hosszú hullámhosszú narancs és vörös. Ezért lesz gyönyörű a naplemente.

A napfelkelténél ugyanez a hatás érvényesül?

Igen, de a naplemente mégis szebb, mint a napfelkelte, mégpedig azért, mert este a levegőben több a szennyeződés, így erősebb ez a hatás, vagyis narancssárgásabb, „romantikusabb” a végeredmény.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.