Napfelkelte napnyugta kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogy mikor van világos? Arra vagy kíváncsi, hogy ma mikor sötétedik? Online Napfelkelte – napnyugta kalkulátorunkkal azonnal megtudhatod. Budapest és a megyeszékhelyek kiválasztása mellett tetszőleges földrajzi koordinátára ki tudjuk neked számolni a napfelkelte és a naplemente pontos időpontját.

Információk a Napfelkelte napnyugta kalkulátor használatával és a számítással kapcsolatban

Mi alapján számol a Napfelkelte – napnyugta kalkulátor? Honnan tudom, hogy mikor van világos, illetve mikor sötétedik?

A napfelkelte és napnyugta meghatározása a pontos földrajzi koordináták (hosszúsági és szélességi fok) valamint a dátum alapján történik. A kalkulátor az amerikai haditengerészet megfigyelőközpontjának algoritmusát használja arra, hogy egy földrajzi helyen másodperc pontossággal határozza meg a napfelkelte és napnyugta időpontját.

• Melyek a Napfelkelte napnyugta kalkulátorban elérhet városok?

A kalkulátorban elérhetővé tettük Budapest mellett az összes megyeszékhelyet, így ezek esetében csak azt a napot kell megadni, amire a számítást el szeretnéd végeztetni. Angol nyelven működő Napfelkelte-naplemente kalkulátorunk esetében pedig számos világvárosra végezhetsz hasonló kalkulációt itt.

Nincs a listában a lakóhelyem, mit tegyek?

A Napfelkelte – naplemente kalkulátor pontos számításokat végez a magyarországi megyeszékhelyekre vonatkozóan, így érdemes a hozzád legközelebb eső megyeszékhelyet kiválasztani. Ha ennél is pontosabb eredményt szeretnél, akkor válaszd ki a „Más helyszín” opciót, majd add meg a hely pontos szélességi és hosszúsági koordinátáit.

Miért fontos a napkelte, illetve a naplemente számításánál a hely és a dátum?

A hely azért, mert a föld gömb alakú, így eltérő helyeken a nap más-más időpontban éri el, illetve hagyja el. Magyarország esetében a két legtávolabbi pont között akár fél órás eltérés is lehet. Az időpont az évszakok váltását veszi számításba, pontosabban azt, hogy a nap milyen szögben éri a földet, s ez szintén fontos a napfelkelte, napnyugta pontos időpontjának meghatározása során.

•Miért olyan gyönyörű aranybarnás színű a napnyugta?

A nap eredetileg fehér fényt szór, azonban ez a levegőmolekulákon áthatolva szóródik, a szóródás mértéke pedig a hullámhossz függvénye. A rövid hullámhosszú zöld és kék összetevő jobban szóródik, mint a hosszú hullámhosszú narancs és vörös. Ezért lesz gyönyörű a naplemente.

• A napfelkelténél ugyanez a hatás érvényesül?

Igen,de a naplemente mégis szebb, mint a napfelkelte, mégpedig azért, mert este a levegőben több a szennyeződés, így erősebb ez a hatás, vagyis narancssárgásabb, „romantikusabb” a végeredmény.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.