Családi adóvisszatérítés kalkulátor 2022

A Családi adóvisszatérítés kalkulátor 2022 (szja-visszatérítés kalkulátor) segítségével könnyedén kiszámolhatod, hogy mennyi adót kapsz vissza 2022-ben, a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadódból. Figyelem! Kalkulátorunk még fejlesztés alatt áll, illetve számos részlet még pontosításra szorul, így a kalkuláció eredménye csak irányadó a várható tényleges visszatérítés tekintetében.

NE CSAK 2022-re GONDOLJ, hanem a NYUGDÍJAS ÉVEIDRE is! Nézd meg, MIRE SZÁMÍTHATSZ!

Kiknek jár az szja-visszatérítés 2022-ben?

A családi adóvisszatérítés mindazoknak jár, akik 18 év alatt gyermeket nevelnek és személyi jövedelemadót fizettek be 2021 során. Egyszerűbben megfogalmazva, 2022-ben azok számíthatnak adóvisszatérítésre, akik családi pótlékra is jogosultak és volt adózott jövedelmük 2021-ben.[1]https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-gazdasagi-novekedes-biztosan-meghaladja-iden-az-55-szazalekot

Az szja-visszatérítés a KATA szerint adózóknak, az ekhos adózóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is jár. A CSALÁDI ADÓVISSZATÉRÍTÉS KALKULÁTOR ekhos és katás változat az oldal alján található.

Várandós vagyok, nekem is jár szja-visszatérítés?

Igen, sőt nem csak neked, hanem a párodnak is. A családi adó-visszatérítés ugyanis jár a várandósság 91. napjától neked és a házastársadnak is.

Mikor kapom vissza a családi adóvisszatérítést?

A családi adóvisszatérítést 2022. február 15-ig téríti vissza a kormány a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó után.[2]https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/ef51ecbcab57685aecf68ab3eda3300b52113a58/megtekintes

Mindkét szülő után jár a 2022-es családi adóvisszatérítés?

Igen, ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, mindketten visszakapják.

Hogyan kapom meg a családi kedvezmény keretében az szja-visszatérítés összegét?

1. automatikusan

A legtöbben automatikusan fogják megkapni. Nincs teendője azoknak, akiknél a NAV rendelkezésére állnak a kiutaláshoz szükséges adatok:

  • a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok (a munkáltatótól/kifizetőtől)
  • belföldi bankszámlaszám vagy postai cím (a családi pótlék folyósítási adatokból)

2. nyilatkozattal

A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha határidőben nyilatkoznak, 2022. február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést. Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti.

A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni. A nyilatkozat erről a hivatkozásról tölthető le.[3]https://szjavissza.hu/

3. adóbevallás révén

Azoknak a jogosultaknak, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, automatikusan nem utal a NAV, ők önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

Mennyi családi adóvisszatérítésre számíthatok?

A családi adóvisszatérítés alapja a 2021-ben ténylegesen befizetett szja (vagyis a családi adókedvezménnyel csökkentett szja). A visszatérítés felső határa pedig 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér és a 15%-os adókulcs szorzata ezer forintra kerekítve, azaz 809 000 forint.[4]https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites/szja_visszaterites20211001.html#tudnivalok_reszletesen

Példa a családi adóvisszatérítés számítására, avagy így számol a családi adóvisszatérítés kalkulátor

Tegyük fel, hogy 2021-ben bruttó 300 000 forint volt a havi átlagkereseted, ami a jelenlegi információ alapján a bruttó átlagkereset alatt van. 2021-ben az személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke 15 százalék, így a befizetett adó havonta 45 000 forint, éves szinten pedig 540 000. Ennyit kapsz vissza, ha nem vettél igénybe családi adókedvezményt. (A családi adókedvezményről bővebben a Családi adókedvezmény kalkulátor oldalunkon olvashatsz. )

Amennyiben igénybe vettél családi adókedvezményt[5]https://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/csaladi_kedvezmeny_kalk, úgy annak mértéke természetesen levonódik az SZJA-ból és az alapján kell számítani. Nézzünk erre is egy példát. Tegyük fel, hogy a bruttó kereset 300 000 forint havonta és kettő eltartott van, ebből egy kedvezményezett. Ez azt jelenti, hogy az adóalap 133 330 forinttal csökkenthető, ami a havi SZJA-ra kivetítve 20 ezer forint mínuszt jelent. Ennek megfelelően a befizetett SZJA adó havonta 25 ezer forintra módosul (lásd. az előző példát). Így a várható adóvisszatérítés 2022-ben 25 000 * 12 = 300 000 forint.

A bejelentett alkalmazotti munkaviszony mellett az alábbi speciális helyzetek állhatnak még elő:

• A KATA szerint adózók az átalányadó egynegyedét kapják vissza, tehát a havi 50 ezret fizetők így 150 ezer forintot, míg a 75 ezres havi átalányadót fizetők pedig 225 ezret).

• Az ekhos adózók a befizetett 15%-os adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

Fontos tudni, hogy a 809 000 ezres szja-visszatérítési korlát ezen adónemek esetében is érvényes.

A Családi adóvisszatérítés kalkulátor 2022 Katás és Ekhos változatával ezeket is kiszámolhatod alább:

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.