Tizedes tört törtté alakítása

Tizedes tört törtté alakítása egyszerűen. Csak add meg a számot és máris átalakítjuk tört formába. A tizedes tört átváltása törtbe még soha nem volt ilyen egyszerű.

Tizedes tört átváltása törtbe

Add meg a tizedes törtet, amit sima törté szeretnél átalakítani:


Eredmény:

Hogyan történik a tizedes tört sima törtté alakítása, illetve átváltása?

A tizedes tört törtté alakítása sokkal egyszerűbb, mint ahogy első gondolnánk. Az alábbiakban 3 egyszerű lépésben bemutatjuk, hogyan is lehet ezt egyszerűen a tizedes törtet törtté átváltani:[1]https://hu.wikipedia.org/wiki/Számolás_törtekkel

1. Először írd a tizedes törtet tört formában úgy, hogy a nevezőben 1 szerepeljen. Pl.: tizedes tört / 1

2. Szorozd meg a számlálót és a nevezőt is annyiszor tízzel, ahogy szám szerepel a tizedesvessző után. Tehát ha mondjuk 2 szám szerel, akkor százzal.

3. Végül egyszerűsítd a törtet, amihez meg kell keresni a számlálóban, illetve a nevezőben szereplő szám legnagyobb közös osztóját. Ha megvan, akkor ezzel a számmal kell elosztani a számlázót és a nevezőt is. Ha a legnagyobb közös osztó 1, akkor a tört már nem egyszerűsíthető tovább.

Ilyen egyszerű. Azért nézzünk egy példát a tizedes tört törtté alakítására! Legyen mondjuk a tizedes tört 0,75. Most pedig a fent leírt lépéseket fogjuk végrehajtani ezen a számon.

1. 0,75/1

2. 75 / 100 (100-al szorzunk, mivel a tizedesvessző után még 2 szám szerepel).

3. Mivel 75 és 100 legnagyobb közös osztója a 25, ezért a számlálót és a nevezőt is elosztjuk 25-el, így a végeredmény 3/4.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.