Szórás kalkulátor

Szórás kalkulátor a szórás, az átlag, illetve a variancia egyszerű és gyors meghatározásához. Csak másold be az értékeket szóközzel elválasztva és máris mutatjuk az eredményt.

Tippek, információ a Szórás kalkulátor használatával kapcsolatban

Mi is az a szórás? Mire jó?

A szórás tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az egyes értékek mennyivel térnek el az átlagtól. A gyakorlatban sok területen használják, hiszen egyszerűen tudja kifejezni azt, hogy mennyire térhet el valami az átlagtól. Ha például egy cégnél nagy a fizetések szórása, az azt jelenti, hogy a fizetések nagyon eltérőek lehetnek. Ha egy befektetésnél a várható hozam szórása alacsony, az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a várható hozam körül kamatozik majd a befektetés. Ugyanennél a példánál maradva fordított esetben viszont azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy átlaghoz képest a befektetés jóval kevesebb vagy akár jóval több hozamot hoz majd.

Hogyan használd a Szórás kalkulátort?

Egyszerűen írd be, vagy másold be az értékeket szóközzel elválasztva, majd kattints a Kiszámol feliratú gombra. Ezt követően a kalkulátor azonnal meghatározza a populáció szórását, variánaciáját (szórásnégyzetét), elemszámát, valamint az átlagát is.

Az egyes értékeknél a nem egész számokat beírhatod vesszővel vagy akár ponttal elválasztva. A kalkulátor mindkét értékmegadást képes felismerni és ezekkel pontosan számolni. Az eredmény megjelenítése tizedestörtek esetében a magyar szabályok szerint vessző elválasztásával történik.

Hogyan kell kiszámolni a szórást?

A szórás kiszámításának lépései a következők.

1. Átlag meghatározása: összeadod az összes értéket, majd elosztod az elemszámmal.

2. Minden számból kivonjuk az előbb meghatározott átlagot, majd az eredményt négyzetre emeljük.

3. Az előző pontban kapott eredményt összeadjuk, majd elosztjuk az elemszámmal.

4. Gyököt vonunk az eredményből, így megkapjuk a szórást.

Mi mit jelent a Szórás kalkulátorban?

  • Elemszám: Megadja, hogy hány értékből áll a minta.
  • Szórás (σ): Ez mutatja meg azt, hogy az egyes elemek mennyivel térnek el az átlagtól.
  • Szórásnégyzet (variancia): A minta szórásának négyzete, vagyis a varianciája megmutatja, hogy egy valószínűségi változó milyen mértékben szóródik a várható érték (középérték) körül.
  • Átlag: A számtani középérték, vagyis az elemek összegének az elemszámmal történő elosztása után kapott eredmény.
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.