Átalányadó kalkulátor

Átalányadó Kalkulátor 17th június 2024 az átalányadó egyszerű és gyors kiszámításához. Keresed a KATA alternatíváját? Nézd meg, mennyi pénz marad nálad az átalányadóra történő váltás után.

Információk és tippek az átalányadó kalkulátor használatával kapcsolatban

Az Átalányadó Kalkulátor 2024 a főállású vállalkozás esetén számítja ki az adózott jövedelmet. Kalkulátorunk kísérleti jelleggel működik, ha hibát, vagy pontatlanságot találsz, kérjük jelezd elérhetőségeinken.

Az átalányadóról dióhéjban

Az átalányadó lényege, hogy bizonyos megkötésekkel ugyan, de az adózó egy viszonylag egyszerűen kalkulálható vállalkozási formában végezheti tevékenységét. 2022-ben jelentősen egyszerűsödtek a az átalányadózás szabályai, lássuk a legfontosabb tudnivalókat:

 • Adóalap: Az adott évben elért vállalkozói bevétel, csökkentve az esetleges (jogszabályban elfogadott) támogatások összegével.
 • Adómentes bevétel: Az a bevételi hányad, ami az adott vállalkozási fajta esetében teljesen adómentes.
  • Adómentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó átalányban megállapított jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része. Ez 2022-ben 200 000 x 12 / 2 = 1 200 000 forint.
  • Adómentes az átalányadózó őstermelő őstermelői jövedelmének az éves minimálbér felét, azaz 1 200 000 forintot meg nem haladó része.43 Ez a szabály a bevételre átszámolva azt jelenti, hogy az átalányadózó mezőgazdasági őstermelőnek az éves minimálbér ötszörösét, azaz 12 000 000 forintot meg nem haladó bevétele mentes az adó alól.
 • Költséghányad: Az adott vállalkozás típusától függő százalékos érték, mellyel az adóalap csökkenthető (tehát pl. 40 százalékos költséghányad esetében egy 10 milliós árbevételt elérő egyéni vállalkozónál 4 millió forinttal kell csökkenteni az adóalapot, vagyis ennyivel kevesebb összeg után nem kell adót és járulékot fizetni).
  • 40%-os költséghányad kulcs → A legtöbb egyéni vállalkozó esetében alkalmazandó érték, így 2 millió forint árbevétel válik adó- és járulékmentessé.
  • 80%-os költséghányad kulcs → Ipari, mezőgazdasági és építőipari termelés, illetve mezőgazdasági őstermelő vállalkozásokra vonatkozó érték, így számukra 6 millió forint árbevétel válik adó- és járulékmentessé.
  • 90%-os költséghányad kulcs → Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokra vonatkozó érték, esetükben így 12 millió forint árbevétel lesz adó- és járulékmentes.
 • Bevételi határ: az a maximális éves bevétel, ameddig az átalányadó választható. A bevételi határt az éppen érvényes minimálbérhez valahányszorosához kötik. 2022-ben az érvényes minimálbér 200 ezer forint, az egyes vállalkozástípusoknál így a bevételi határ a következőképpen alakul (ha a vállalkozó ezt az összeget az adott évben átlépi, akkor a következő évben nem választhatja az átalányadót):
  • Egyéni vállalkozók, valamint ipari, mezőgazdasági és építőipari termelés területén vállalkozók, illetve mezőgazdasági őstermelők esetében az éves minimálbér 10-szerese: 24 millió forint.
  • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknál az éves minimálbér 50-szerese: 120 millió forint.

Hogyan használjam az Átalányadó kalkulátor 2024 alkalmazást?

Az Átalányadó kalkulátor használata igazán egyszerű. 4 lépésben mutatjuk, hogyan tudod meghatározni az átalányadó mértékét.

 1. Először válaszd ki, hogy milyen tevékenységet folytatsz, mi a vállalkozói tevékenység típusa. A legtöbb esetben ez az egyéni vállalkozó, amihez 40 százalékos költséghányad társul.
 2. Amennyiben kaptál egyéb támogatást, amivel a bevétel csökkenthető add meg annak a mértékét.
 3. Ha őstermelőként vagy átalányadózó, add meg, hogy hányan dolgoznak összesen a vállalkozásodban.
 4. Amint az értékeket megadod, az Átalányadó kalkulátor azonnal számítja az adózott jövedelmet, illetve kiírja a legfontosabb információkat.

Próbáld ki más pénzügyi kalkulátorunkat is.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.