RGB-HEX konverter

Egyszerűen használható RGB-to-HEX konverter, amivel pillanatok alatt tudsz RGB-színkódot HEXába alakítani. Add meg az RGB-színkód értékeket, vagy használd az RGB csúszkát a színkódok beállításához, közben azonnal látni fogod a megadott színkód érték hexadecimális megfelelőjét.

RGB

HEX

 

Hogyan működik az RGB-to-HEX színkód átváltó?

RGB-színkódot HEX formátumú színkóddá alakítani mostantól igazán egyszerű. A kiszamolo.com RGB-to-HEX átváltója inputként egy RGB színkódot vár (az R, G, és B értékeket kell megadni), majd ezeket azonnal átalakítja hexadecimális színkód formátumra. Ezt egyébként a webdesing és webfejlesztés során használnak leginkább (pl. HTML oldalak, valamint CSS kódolása során). Ahogy megadod az RGB színkód értékeket, az átváltó azonnal megjeleníti annak hexa megfelelőjét, még a konvertál gombra sem kell kattintani. Ha úgy számodra kényelmesebb, használd az RGB értékek mellett látható csúszkákat a színkód beállítására.

Mi az RGB színkód?

Az RGB színkód az addiktív RGB színmodellezésen alapul, ebben a három alapszín a piros (R=Red), a zöld (G=green) és a kék (B=blue) összekeveréséből szinte bármilyen szín elállítható.  Az RGB-színkód az egyes színek tekintetében három decimális, 0-tól 255-ig terjedő értéket tartalmaz. Ezek határozzák meg, hogy az adott szín komponens milyen arányban kerül bekeverésre. Egy tipikus RGB-színkód így néz ki: (123, 45, 0), ahol 123 az R, 45 a G, és 0 a B értéke.

Mi a HEX színkód?

A HEX-színkód, vagy hexadecimális színkód az RGB-színkód 16-os számrendszerben megadott megfelelője. Egy HEX színkód így néz ki, #7b2d00, ami egyébként az előbbi példában szereplő RGB-színkód hexadecimális megfelelője.

Hogyan kell RGB-színkódot HEX-színkóddá átalakítani, konvertálni?

Ahogy azt már fentebb is írtuk, az RGB-színkódban megadott számok decimálisak, vagyis a tízes számrendszert használjuk az adott színkód meghatározására. A HEX-színkód esetében ez a 16-os számrendszer használatával történik. Így ahhoz, hogy a RGB-HEX színkód átváltást tudj elvégezni, tudnod kell, hogy lehet decimális számot hexadecimális számmá alakítani. Nézzük röviden, hogyan is történik mindez.

A hexadecimális, vagyis tizenhatos számrendszerben megjelenített számok a következő számjegyekből állnak: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, b, c, d, e és végül f. Az ’a’ például 10-et jelent, a ’b’ 11-et, a ’c’ 12-őt és így tovább. Ahhoz, hogy az RGB-kódból HEX-kód legyen, az R, G és B színkód értékeket kell külön-külön hexadecimális számmá alakítani és egyben megjeleníteni. A decimális-hexadecimális konverzióról itt olvashatsz bővebben, ahol például megismerheted  az ismételt osztás és maradék algoritmust, amivel könnyen és gyorsan alakíthatók decimális számok hexadecimálissa. Persze a legegyszerűbb, ha egyszerűen használod az RGB-to-HEX átváltónkat.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.