Reakcióidő teszt

A reakcióidő teszt megmutatja, mennyire vagy gyors. Az online reakcióidő tesztünk segítségével egyszerűen online megmérheted a reakcióidődet. Ezen kívül számos tippet és trükköt ismertetünk arról, hogy lehetsz még gyorsabb.

Katt a starthoz

Amikor a piros négyzet zöldre vált,
kattints, amilyen gyorsan csak bírsz!

Eddig legjobb reakcióidőd:…

Mi a reakcióidő?

A reakcióidő definíció szerint az az idő, ami eltelik egy inger és az ingerre adott válasz között. Például az az idő, ami eltelik a között, hogy a közlekedési lámpa pirosra vált, ennek hatására te pedig beletaposol a fékbe, hogy minél előbb megállítsd az autót. Két kutató, J.Y. Fang és T.L. tanulmánya szerint három alapvető reakcióidő-fajta létezik, ezek a következők:

1. Egyszerű reakcióidő – amikor egy egyszerű ingerre előre meghatározott egyszerű válasz adható. Például a kiszamolo.com reakcióidő tesztje is ezek közé sorolható, mert egyetlen inger érkezik (valami színt vált) és erre csak egyetlen előre definiált megfelelő válaszreakció adható (rá kell kattintani a négyzetre, amikor a színváltás megtörténik).

2. Felismerési reakcióidő – amikor több lehetséges inger közül kell kiválasztani a helyeset és arra reagálni.

3. Válasz reakcióidő – amikor többféle inger van, s ezekre többféle reakció is adható.

Hogyan működik a reakcióidő mérési teszt?

Ez a teszt az egyszerű reakcióidő mérésére alkalmas (lásd. a fent). A teszt indításához kattint a kék négyzetre, ezt követőn várj addig, amíg a piros négyzet zölddé nem változik. A helyzet kicsit hasonló ahhoz, amikor a piros lámpánál várunk arra, hogy végre megnyomhassuk a gázpedált. A négyzet zölddé válása és a kattintás között eltelt időt mérjük és kijelezzük neked. Az reakcióidő milliszekundumban van megadva, ami a másodperc ezred része. Tehát 1000 milliszekundum 1 másodperc, ha pl. a reakcióidőd 250 milliszekundum, akkor az negyed másodpercet jelent.

Az alkalmazásunk használatához asztali számítógépet, illetve notebookot javasolunk egérrel. A mobiletelefonos „kattintásnál” a mérés sokszor bizonytalan a képernyő lassú válaszideje miatt, bizonyos készülékek esetében pedig nem is működik megfelelően.

Mi tekinthető átlagos reakcióidőnek?

Vizsgálatok alapján az átlagos reakcióidő értéke 250 milliszekundum körül mozog (az egyszerű reakcióidő esetében, amit a mi tesztünk is mér). A leggyorsabbak 150 milliszekundum körül teljesítenek, míg a másik végletet a 450 milliszekundumos, illetve a feletti érték jelenti.

Összehasonlításképpen a reflex – ami egy öntudatlan motoros reakció valamilyen külső eseményre – 80 milliszekundum alatt megtörténik.

Még egy fontos dolog, amit tudni érdemes. Az elektronikus eszközöknek is van késleltetése, az asztali számítógépeké, laptopoké kb. 30 ms, míg a mobiltelefonok esetében az az értéke akár még több is lehet. A reakcióidő tesztet így érdemes inkább hagyományos számítógépről egeret használva elvégezni, mert ez mutat a valós reakcióidőhöz közeli eredményt.

A reakcióidő kiértékelése:

REAKCIÓIDŐKIÉRTÉKELÉS
125 ms alattTényleg ember vagy, vagy inkább robot?
125 – 175 msExtrémgyors.
175 – 225 msGyorsabb az átlagnál.
225 – 275 msAz átlag környékén.
275 – 325 msKicsit lassabb az átlagnál.
325 – 375 msLassabb az átlagnál.
375 – 425 msEz bizony jóval lassabb az átlagnál. Tudsz te ennél jobbat!
above 425 msBiztos, hogy figyelsz? Próbáld meg újra!
Reakcióidő értékelése

Hogyan fejleszthető a reakcióidő?

A rövid (gyors) reakcióidő az élet számos területén lehet fontos, pl. akkor, amikor autót vezetsz, vagy éppen a Fortniteot jászol. Szerencsére a reakcióidő javítása bárki számára lehetséges. Az alábbiakban néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy tudod fejleszteni a reakcióidődet:

1. Gyakorolj!  Ha egy konkrét területen akarod fejleszteni a reakcióidődet, akkor gyakorolj minél többet. Lehet ez egy videójáték, vagy valamilyen sport. Ne feledd a mondást, ha nem használod, el is veszíted.

2. Tanulj meg új dolgokat, használd minél többet az agyad! A kognitív feladatok végrehajtása jelentősen javíthatja a reakcióidődet az által, hogy tornáztatja az agyad neuronjait, így gyorsulhatsz. A dolog pontosan úgy működik, ahogy az edzőteremben, csak itt az izmok helyett az agyadat edzed.

3. Melegíts be!  Ha bemelegíted az izmaidat, akkor a motorikus válaszok gyorsabbak lesznek.

4. Táplálkozz egészségesen! Ó, már megint ez az egészséges táplálkozás – gondolhatod. Az a helyzet, hogy erre a területre is igaz, hogy a megfelelő táplálkozás az agyi működésre is kedvezően hat. Az persze talán leírni sem kell, hogy pl. az alkoholfogyasztás mennyire rossz hatással van a reakcióidőre.

5. Meditálj! Kutatás bizonyítja, hogy a reakcióidőre kedvező hatással van a meditáció, persze számos más területen is hasznos lehet.

A reakcióidő tényleg nő a korral?

Sajnos igen, bár azért nem borzasztó a helyzet, legalábbis kb. 60 éves korig. Ha tartasz ettől, akkor mindenképpen olvasd el az előző fejezetben leírt tippeket. Ha részletesebben érdekel a téma, akkor alább mutatunk két ábrát, ami szintén egy kutatás eredményét prezentálja. Tudósok itt lényegében azt vizsgálták egy Nintendo Wii Balalnce Board segítségével, hogyan változik a reakcióidő kor és nem szerint a kézzel, illetve lábbal adott reakciók esetében.

A kutatásban 354-en vettek részt, az életkor 20 és 99 év között mozgott. Az eredmények alapján látható az egyértelmű összefüggés, a kor előre haladtával, ráadásul egyre gyorsabban lassul a reakcióidő. A kutatók szerint egyébként a férfiak reakcióideje rövidebb.

Átlagos reakcióidő kor és nem szerint (kézi)
Átlagos reakcióidő kor és nem szerint (kéz)
Átlagos reakcióidő kor és nem szerint (láb)
Átlagos reakcióidő kor és nem szerint (láb)
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.