„Mikor lesz péntek 13” kalkulátor

Mikor lesz péntek 13? A Péntek 13 2024 kalkulátor megmondja. Nálunk tetszőleges évszámra megnézheted, hogy mikor van péntek 13, ráadásul sok hasznos infót is olvashatsz erről különleges napról.

Hasznos tudnivalók péntek 13-al és a Mikor lesz péntek 13? kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Hogyan számol a Mikor lesz péntek 13? kalkulátor

A Mikor van péntek 13? 2024 kalkulátor a megadott évben megnézi, hogy mely hónapokban esik  a péntek éppen 13-ra. Lényegében tehát 12-szer vizsgálja  a naptárat abból a szempontból, hogy 13-a pénteken van-e az adott hónapban. A kalkulátor természetesen nem csak az aktuális évre tudja megmondani, hogy mikor van péntek 13-a, hanem bármely évszámra. Így a múltban is meg tudod nézni, hogy mikor volt péntek 13.

2. Honnan ered a péntek 13 babona?

A babona eredetének magyarázatához egészen az ókorig kell vissza nyúlni, legalábbis ez a legkorábbi magyarázata a 13 szám negatív megítélésének, amikor is a 13-as számot felruházták a szerencsétlen jelzővel. A norvég mitológiában van egy történet 12 istenről, akik közös étkesére gyűlnek össze. Lokit azonban nem hívták meg, ő volt a 13. (hívatlan) vendég, aki dühében elintézte, hogy Höðr egy nyíllal lője le Baldert, aki belehalt a sérülésbe, amire az egész föld elsötétült.  

A pénteki nap szerencsétlen megítélése kettős, egyrészt a történészek szerint ezen a napon feszítették keresztre Jézust, másrészt szintén péntekre esett a bűnbeesés napja is.

A péntek 13 a nyugati kultúrákban olyannyira beivódott a mindennapokba, hogy pl. az Amerikai Egyesült Államokban nincsen 13. emelet és a 13-as számú szobákat is száműzték a szállodákból.

3. Hány péntek 13 van egy évben?

Általában minimum egy, de előfordul olyan év is (pl. 2015), amikor három péntek 13 is van az adott évben.

4. Mit ne csinálj péntek 13-án?

Ha hiszel a péntek 13-ban, akkor az alábbi tevékenységeket érdemes elkerülni péntek 13-án annak érdekében, hogy ne érjen semmilyen balszerencse:

  • Ne randizz és ne is házasodj!
  • Ne menj fodrászhoz és pedikűröshöz!
  • Ne ásíts!            
  • Ne ülj autóba, illetve lehetőség szerint ezen a napon kerüld el az utazás minden formáját!

Álljon itt néhány olyan dolog, amit péntek 13-a mellett érdemes elkerülni az év minden napján:

  • Ne törj tükröt!
  • Került a fekete macskákat, illetve ne keresztezd az útjukat!
  • Zárt térben ne nyiss esernyőt!
  • Ne sétálj át létra alatt!
  • Ne borítsd ki a sót! Ha ez mégsem sikerül, akkor a sóból szórja magad mögé egy keveset!
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.