Kerekítés kalkulátor

Kerekítés kalkulátor, amivel egyszerűen kiszámolhatod a kerekítés szabályai szerint az eredményt egész számra, ötre, tízesre, százasra, ezresre.

Kerekítés kalkulátor: infók, tippek, tudnivalók

Mi is az a kerekítés?

Kerekítés során egy pontos számot pontatlanná teszünk, aminek számos célja lehet. A kerekítés oka például az, hogy a szám irracionális, vagyis nem írható le, mert végtelen tizedes jegyekből állna. A kerekítés oldja meg az olyan helyzeteket is, amikor pl. borravalót adunk és ilyenkor többnyire az összeget egy közeli kerek számra (pl. 100-ra, 500-ra, 1000-re kerekítjük fel).

Itt Magyarországon a kerekítés akkor jött elő leginkább a mindennapi élet során, amikor megszűntek az egy, illetve kétforintos érmék és a legkisebb fizetőeszközünk az öt forintos lett. Mivel ezzel együtt továbbra is megmaradt az, hogy fizetéskor olyan összegekkel is találkozhattunk, mint például a 2322, ezért ettől az időponttól kezdődően naponta kell mindenkinek kerekíteni.

Mik a kerekítés szabályai, hogyan kerekítünk?

Kerekítés során elsősorban azt kell megnézni, hogy melyik lesz az elhagyott, illetve kerekítendő számjegy.

• A konkrét szabály a következő:

• 0, 1, 2, 3, 4 esetén lefelé, míg 5, 6, 7, 8, 9 esetén felfelé kerekítünk.

Tehát ha pl. a 89-et szeretnénk tízesekre kerekíteni, akkor a fenti szabály szerint a kerekített összeg 90 lesz. Ha ugyanezt szeretnénk tenni a 32-vel, akkor a kerekítés eredménye 30 lesz.

Egész szám tízesre, százasra, ezresre kerekítése: Ebben az esetben a kerekíteni kívánt számhoz legközelebb álló, 10-zel, 100-zal, 1000-rel, stb. osztható számot keressük, s ez lett a kerekített szám.  (pl.: 17 kerekítése tízesre 20-at ad eredményként).

Oké, ez világos, de hogyan kell öt forintra kerekíteni?

Mióta nincsenek 1, illetve 2 forintos érmék forgalomban, azóta az 5 forintra történő kerekítés is gyakran valósul meg az üzletekben, hiszen számos árucikk ára nem nullára és nem is ötre végződik. Ennek megfelelő minden számla végösszegét kerekítve kell rendezni. No de nézzük mindezt először szabályok szintjén aztán konkrét példán keresztül:

5 forintra történő kerekítés esetén, ha a végösszeg:

• 1-re, 2-re végződik, akkor lefelé (nullára) kerekítünk (pl.: 12 forint esetében 10-re),

• 3-ra, 4-re, 6-ra, vagy 7-re végződik, akkor 5-re kerekítünk (pl.: 14 forint esetében 15-re),

• 8-ra, 9-re végződik, akkor felfelé kerekítünk (pl.: 18 forint esetében 20-ra).

Ha tehát a boltban fizetendő végösszeg 2322 forint, akkor elég, ha 2320 forintot adunk az eladónak. Ha a fizetendő összeg 2324 forint, akkor viszont már 2325-öt kell fizetnünk, míg mondjuk 2328 forintos végösszeg esetén fel kell kerekíteni az összeget 2330-ra.

És mi van a nem egész számokkal, hogyan tudok törteket kerekíteni?

Speciális helyzet, amikor nem egész számra, hanem pl. tizedesre akarunk kerekíteni, persze a szabályok itt is ugyanúgy érvényesek, csak a tizedesek szintjén. A 48,63 tizedesekre kerekítve 48,6 lesz, míg a 48,66 tizedes jegyre történő kerekítés után 48.7 lesz.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.