Hőérzet-index kalkulátor

Az online hőérzet-index kalkulátor (ún. Wind Chill kalkulátor) kiszámolja, hogy bizonyos szélerősség esetében mennyivel érezzük hidegebbnek a külső hőmérsékletet.

Információk a Hőérzet-index kalkulátor használatával kapcsolatban

1. Mi az a wind chill, illetve mit számol a hőérzet-index kalkulátor?

A nemzetközi területen wind chill néven ismert és elterjed hatás, mely magyarra fordítva hőérzet-indexet jelent, lényegében azt mutatja meg, hogy mennyivel érezzük hidegebbnek a külső hőmérsékletet akkor, amikor a szél fúj. Ezt fejezi ki a hőérzet-index, vagy eredeti nevén wind chill index.

2. Hogyan számolják ki a hőérzet-indexet?

A hőérzet-index kiszámítására elterjedt képletet az Egyesül Állomokban dolgozták ki és széles körben alkalmazzák.

Az USA-ban használ hőérzet-index kalkulációs képlet a következő:35.74+0.6215T-35.75(V^0.16)+0.4275(TV^0.16)

A képletben T a hőmérsékletet jelöli Fahrenheitben, míg V a sebességet mérföld/órában. Természetesen a nálunk elérhető kalkulátor kezeli a különböző mértékegységeket, így a számítás során többféle hőmérsékleti mértékegység (Celsius, Fahrenheit) és sebesség egység is megadható (km/h, mérföld/h, m/s).

3. Milyen határok között ad megfelelő eredményt a hőérzet-index számítása?

Tapasztalatok szerint a fenti képletek, így a kiszamolo.com hőérzet-index kalkulátor is csak meghatározott hőmérsékleti és szélviszonyok között ad megfelelő eredményt. A kalkulátor 10 Celsius fok alatt és nagyjából 6 km/ órás szélsebesség felett ad jó közelítést a hőérzetre vonatkozóan.

4. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy a külső hőmérséklet -5 fok és közben 20 km/órás szél fúj. Ebben az esetben a jelentős szélnek köszönhetően a -5 fokot sokkal hidegebbnek, -11,6 Celsius foknak érzékeljük.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.