Bonus-malus kalkulátor

Szeretnéd tudni, hogy mennyi lesz a következő biztosítási időszakban a bonus-malus besorolásod? Számítsd ki egyszerűen és gyorsan az ingyenes Bonus-malus kalkulátor segítségével, mely autó, motor, tehergépkocsi, busz, vontató, illetve mezőgazdasági vontató esetén egyaránt választ ad kérdésedre.

Hasznos információk a bonus-malus kalkulátor 2024 számításával kapcsolatban:

1. Honnan tudom meg a jelenlegi bonus-malus fokozatomat?

Az a biztosító, akivel érvényes kgfb szerződést kötöttél, minden évfordulónál elküldi a következő fordulóra vonatkozó biztosítási ajánlatát, melyben a bonus-malus besorolás is látható. Ha azonnal szeretnéd tudni a saját fokozatodat, akkor fordulj ahhoz a biztosítóhoz, ahol érvényes kfgb szerződésed van.

2. Mi történik ha balesetet okozok, elkerülhető a bónusz-málusz vesztés?

Igen, a jelenleg érvényes jogszabály lehetővé teszi, hogy az általunk okozott kár értékét a biztosítónak megfizetve megmaradjon az aktuális bónusz-málusz besorolásunk. Erre egyébként a biztosítónak kötelessége is felhívni a figyelmedet, az értesítő levél megérkezését követően 45 nap áll rendelkezésre.

3. Én vagyok az üzembentartó, de egy másik sofőr okozott balesetet az autómmal. Mi van ilyenkor?

Fontos tudni, hogy a banus-malus kategória mindig az autó vagy egyéb jármű üzembentartójához kötődik, vagyis ha kölcsönadott járművel ismerősünk, rokonunk okoz balesetet, akkor azt a mi kontónkra teszi.

4. Mi történik, ha elfelejtem befizetni a biztosítási díjat?

Régebben a biztosító díjnemfizetés esetén kezdeményezhette az addigi bonus-malus besorolás elvesztését, ugyanakkor jó hír, hogy 2010. január 1. után a korábbi gyakorlathoz képest már ebben az esetben nem veszítjük el a bónusz besorolást.

5. Hogyan működik a Banous-malusz kalkulátor 2024 gépjármű és motorkerékpár esetén?

Amikor elsőként kötsz kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kfgb), akkor A0-ás kategóriából indulsz.

Ha 2 évig nincs a neveden kgfb biztosítási szerződés, akkor 2 év után elveszíted a bónusz-málusz besorolásodat és a következő biztosítás megkötésekor A0-ról indulsz.

Bonus fokozatból összesen tíz (B1-B10)m, míg malus fokozatból mindössze négy (M1-M4) létezik.

A bonus-malus fokozat mindig az adott gépjárműre vonatkozik, ez több biztosítási szerződés esetén fontos tudnivaló.

Ha 1 éven át nem okozunk balesetet, akkor 1-el feljebb kerülünk, vagyis A0-ról A1-re, így elméletileg 10 év balesetmentes vezetés esetén a legmagasabb, A10-es kategóriába kerülünk.

A bónusz-málusz rendszer a baleset okozását duplán bünteti, vagyis ha 1 éven belül 1 balesetet okozunk, akkor 2 kategóriával kerülünk lejjebb, ha pedig mondjuk kettőt, akkor már néggyel. Ugyanakkor 4 vagy annál több baleset okozása esetén a legrosszab, M4-es szintre ugrik a következő biztosítási periódusban a besorolásunk.

6. Hogyan számol a Bonus-malus kalkulátor 2024 busz, tehergépjármű, vontató, mezőgazdasági vontató esetén?

Ezeknél a kategóriáknál is a megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam kártörténeti adata alapján kell a számítást elvégezni.

Lényegében új belépőként, illetve kármentesség esetén az autónál és motornál már elmondottak az igazak.

Baleset okozásakor azonban ezekben a kategóriákban a törvény megengedőbb, vagyis minden egyes, a biztosítási időszakban elkövetett baleset után mindössze egy kategóriával lejjebb jutunk a bonus-malus besorolásban.

7. Járműeladás és új vagy akár használt jármű vásárlásakor át tudom vinni a bonus-malus kategória besorolásomat?

Igen, de csak azonos járműkategória esetén. Tehát pl. autóról autóra, motorról motorra, de pl. teherautóról autóra már nem!

8. Amúgy mi a bonus-malus jelentése?  

A bonus és a malus latin szavak,jelentésük laza fordításban jó (bonus) és rossz (malus). Lényegében ezek kategóriákat jelentenek, melyek azt hivatottak mérni, hogy az adott sofőr milyen biztosítottnak számít. Magas bonus kategóriában a jó sofőrt alacsonyabb, míg malus besorolásban a rossz vezetőt jóval magasabb biztosítási díjakkal „honorálják”.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.