Átlagfogyasztás és km költség kalkulátor

Átlagfogyasztás és km költség kalkulátor, a benzinköltség gyors kiszámításához. Átlagfogyasztás, 1 kilométernyi út költsége egyszerűen. ✅

Tippek, információk az Átlagfogyasztás és km költség kalkulátor használatához

Szeretnéd tudni, hogy mennyit fogyaszt az autód, motorod és mennyibe kerül 1 kilométer? Használd az átlagfogyasztás és km költség kalkulátorunkat 3 egyszerű lépésben:

  1. Add meg a megtett távolságot kilométerben.
  2. Add meg az fenti távolság megtétele során elfogyasztott benzinmennyiséget literben.
  3. Ha kíváncsi vagy, hogy mekkora az 1 km-re, illetve a teljes útra jutó benzinköltség, azt is add meg, hogy mennyi a benzin jelenlegi ára.

1. Hogyan számolja ki az átlagfogyasztást az üzemanyag kalkulátor? 

Az átlagfogyasztás kalkuláció egy viszonylag egyszerű képlet alapján történik, mégpedig a következő módon: az adott útszakaszon elfogyasztott benzint el kell osztani a megtett út hosszával, majd az eredményt meg kell szorozni százzal. Ha tehát pl. egy 430 kilométeres úton az autó 32 liter benzint fogyasztott, akkor az átlagfogyasztás (32/430)*100=7,44 liter / 100 km.

2. Hogyan számolja ki az átlagfogyasztás és km költség kalkulátor az 1 kilométerre eső benzinköltséget?

Az 1 km-re eső benzinköltség kalkulátor a következőképpen számol. A kalkulátor lényegében abból indul ki, hogy már megvan az adott útszakaszra vonatkozó átlagfogyasztás. Az átlagfogyasztás az az érték, ami megmondja, hogy 100 km megtétele során hány litert benzint fogyaszt az autó, vagyis ha ezt elosztod 100-al, akkor megkapod, hogy mennyit fogyaszt az autó 1 kilométer megtétele során. Ezek után már csak ezt a számot kell megszorozni 1 liter benzin árával és máris megkapod az eredményt. A benzinköltség kalkulátor ez után még azt is kiszámolja, hogy mennyibe került a teljes út. 

A fenti példánál maradva (út hossza: 433 km, teljes fogyasztás: 32 liter) tegyük fel, hogy a 95 benzin ára 567 forint. Ennek megfelelően 1 km-en a benzinfogyasztás 0,0744 liter, s ez erre jutó kilométer költség így 42,20 forint. Végül a teljes utazásra kivetített költség 18144 forint.

3. Gépkocsi fogyasztása kapcsán viszonylag magas értéket adott a kalkulátor. Hogyan tudom csökkenteni a fogyasztást, illetve növelni a hatótávot?

Ha nem úgy látod, hogy a kalkulátor által számolt értékek nagyon magasak, az alábbiak segítségével javíthatod ezeket az értékeket:

  • Lehetőség szerint csökkentsd az autó által vitt súlyt (pl. kevesebbet pakolj be az utazásra).
  • Ellenőrizd, hogy a gumi nyomása megfelelő-e. Minél laposabba gumi, annál többet fogyaszt az autó, s így persze annál magasabb lesz az 1 km-re jutó benzinköltség is.
  • Bánj óvatosabban a gázpedállal és a fékkel. Finomabban gyorsítsd és csak szükség esetén taposs a fékre, figyelj a forgalom ütemére is inkább használd a motorféket a lassításhoz.
  • Kapcsold ki a légkondicionálót! Az autó klímaberendezésének használata növeli az üzemanyag-fogyasztást, mivel több energiát igényel a jármű működéséhez.
  • Állandó sebesség esetén a lehető legmagasabb sebességfokozatban haladj az autóval!
  • Tervezd meg előre, hogy hol fogsz tankolni! Autópályákon általában drágább a benzin, több országot érintő utazás esetén mindig nézd meg, hogy hol tudsz a legolcsóbban tankolni és ennek megfelelően időzítsd az tankolást.
Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.