Alkohol kalkulátor

Online alkohol kalkulátor. Tudd meg, hogy várhatóan mikor vezethetsz újra az alkoholszint egyszerű és gyors becslése alapján.

A React renderelése sikertelen.

Információk az alkoholszint kalkulátor használatával és a véralkohol szint pontos meghatározásával kapcsolatban

Hogyan használjam az alkohol kalkulátort? Elsőként add meg a nemedet, illetve a testsúlyodat. Ezt követően add hozzá az elfogyasztott alkoholos italokat az „Ital hozzáadása” gombra kattintva. Egy italfajtából többet is hozzáadhatsz a plusz gomb megnyomásával (vagy csökkentheted a mennyiséget a mínuszra kattintva). Az alkohol kalkulátor arra is lehetőséget biztosít, hogy az adott italtípusnál te magad határozd meg az elfogyasztott mennyiséget milliliterben, illetve meg tudod adni az adott szesz pontos alkoholtartalmát. Alapértelmezésként mi pl. a sör esetében a mennyiségre fél litert, az alkoholtartalomra pedig 4,5 %-ot állítottunk be, de ezek az adatok a konkrét márka és az elfogyasztott mennyiség alapján állíthatók. Így nem kell több száz alkohol típus közül válogatnod, egyszerűen és gyorsan meg tudod adni a pontos paramétereket. Egybéként egy angol nyelvű részletesebb alkohol kalkulátort itt találsz.

Mi is tulajdonképpen az alkohol? A hétköznapi nyelvben az alkohol és szesz szavak alatt lényegében az etanolt, vagyis etil-alkoholt értjük.  Az alkohol oldja a gátlásokat, s persze búfelejtő, s tulajdonképpen kis mértékben még akár egészséges is lehet. Az alkohol hosszabb távon tartó fogyasztása ugyanakkor károsítja a májat, a vesét, az idegrendszert, s persze az agysejteket is pusztítja.

Miben adják meg a véralkoholszintet? A véralkoholszintet általában egy arányszámmal adják meg. Ez az arányszám eltér attól függően, hogy a világ mely pontján vagyunk. Európában és így Magyarországon is a véralkoholszint ezrelékben kerül meghatározásra: a megadott érték azt jelenti, hogy 1 liter vérben 1 cm³ tiszta alkohol található. 1 ezrelékes véralkoholszint tehát azt jelenti, 1 liter (1000 ml) vérben 1 ml alkohol van (jelzése 1‰). Ezzel szemben pl. az Egyesült Államokban a százalékos érték az elterjedt, ami egy nagyságrenddel tér el az európai szokástól, vagyis az előbbi érték így kerül megadásra: 0,1%.

Mi a biztos módszer a véralkoholszint meghatározására, kiszámítására? Természetesen az alkoholszonda, ez a bárki által beszerezhető eszköz egyszerűen és pontosan megmondja, hogy mekkora a véralkoholszint. Nem létezik tehát „online alkoholszonda”, minden alkoholszint kalkulátor csak közelítő értéket, becslést ad arra nézve, hogy mennyi lehet a véralkoholszint. Ezért azt javasoljuk, hogy az itt található, illetve interneten máshol fellelhető alkohol kalkulátorok eredményeit ne vedd készpénznek, semmiképpen ne ülj autóba, ha csak parányi kétséged van afelől, hogy még ittas van.

Hogyan bomlik le az alkohol a vérben? Két lépcsőben. Elsőként felszívódik, majd ezt követően megindul az alkohol lebontása. Az egész folyamat gyorsasága sok mindentől függ, így például a nemtől, testsúlytól, a májunk állapotától, egyéb testi adottságoktól. Mivel összetett folyamatról van szó, ahol nagyon sokat számítanak az egyedi, egyéni jellemzők, így a teljes lebontás tényét csak és kizárólag egy alkoholszonda tudja „megmondani”.

Ha alkoholfogyasztás után sokat eszem, akkor gyorsul a lebontás? Nem, sőt ellenkezőleg, az evés a felszívódást lassítja, így tulajdonképpen az alkohol lebontására is később kerül sor. Ez egy tévhit, aminek sokan bedőlnek. S ha már erről ejtünk szót, nem árt, ha tudjuk; a kávé, a nagy melegben történő erőteljes izzadás, vagy éppen a hideg vizes kádba történő becsücsülés  sem gyorsítja a lebontást.

Hogyan gyorsítható az alkohol kiürülése? Nincsenek csodaszerek. Orvosilag bizonyított, hogy az egyébként rendkívül károsnak mondott rendszeres, napi szintű alkoholfogyasztás, vagyis az alkoholizmus gyorsítja a lebontást. Ha egészséges módon akarod gyorsítani a lebontást, akkor egyszerűen minél előbb hagyd abba az ivást.

Meddig mutatható ki az alkohol a vérben? Mennyi idő alatt megy ki az alkohol a szervezetemből? Ameddig teljesen le nem bomlik, ez pedig az elfogyasztott alkohol mennyiségétől a testi adottságoktól, egészségi állapottól és sok más paramétertől függ. Egy „átlagsör” elfogyasztása során a vérünkbe jutó alkohol felbomlása van, akinél megtörténik 1,5 óra alatt, de egy másik személynél lehet akár 3 óra is.

Mennyi a véralkoholszint rekord? A sajtó rendszeresen ad közre rekordokat kapcsolatban. A legnagyobb igazolható a rekord a Wikipédia szerint 2013. július 26-án került felállításra. Ekkor talált rá egy 40 éves lengyel férfira a rendőrség a Tarnowska Wola út mentén található árokban. A kórházban vérvételkor rögzítették, hogy a férfi véralkoholszintje 13,74 ‰ volt. A gyakorlatilag az alkoholmérgezés kategóriájába sorolható eset végül szerencsére pozitívan zárul, senki nem sérült meg és az alany is túlélte az óriási alkoholmennységet.

Alkoholfogyasztás után mikor vezethetek? Ha már teljesen lebomlott az alkohol a szervezetedből (amit természetesen csak az alkoholszonda használatával tudhatsz meg biztosan), akkor elvileg már vezethetsz, hiszen egy igazoltatásnál a rendőr sem fog alkoholt találni a véredben.

Összességében ugyanakkor az alkoholfogyasztás – különösen egy kiadósabb iszogatás – olyannyira megterheli a szervezetet, hogy még az alkohol szondával igazolt lebomlása után sem leszel „százas”. Leginkább a reakcióidő és a koordinációs készség kapcsán tapasztalható még az alkohol lebontása után is jelentős romlás. Ezért érdemes egy ilyen esemény után aludni legalább egyet, s csak azt követően a volán mögé ülni.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.