Számrendszer átváltó

A Számrendszer átváltó segítségével könnyedén és egyszerűen válthatsz oda vissza a decimális, bináris és hexadecimális számok között.

Számrendszer átváltó

N 2  
N 10
N 16

Hogyan működik?

Egyszerűen kezd el egy számot írni a Számrendszer átváltó megfelelő mezejébe, az átváltás valós időben azonnal megtörténik. Fontos tudni, hogy a felület csak olyan számokat fogod el, ami az adott számrendszerben létezik. Ez azt jelenti, hogy bináris számként csak egyeseket, illetve nullákat tudsz megadni. Amint elkezdtél beírni egy számot, a másik két mezőben megjelenik az adott szám megfelelő konverziója.

Milyen számrendszereket tudok oda-vissza váltani a Számrendszer átváltó alkalmazással?

A számrendszer átváltás jelenleg a következő irányokba működik:

 • Bináris -> Decimális (kettes számrendszerből tízesbe)
 • Bináris -> Hexadecimális (kettes számrendszerből tizenhatosba)
 • Decimális -> Bináris (kettes számrendszerből tízesbe)
 • Decimális -> Hexadecimális (kettes számrendszerből tizenhatosba)
 • Hexadecimális -> Decimális (kettes számrendszerből tízesbe)
 • Hexadecimális -> Bináris (kettes számrendszerből tizenhatosba)

Mi a számrendszerek közötti átváltás lényege? Hogyan történik?

Általánosságban a számrendszerből való átváltás folyamatát két nagy csoportra oszthatjuk: az egyik a tízes számrendszerből történő átváltás más számrendszerekbe, a másik pedig más számrendszerekből a tízesbe történő átváltás.

 1. Tízesből másikba átváltás: Itt osztással és maradékokkal dolgozunk. Például, ha a tízes számrendszerből a kettesbe akarunk átváltani, akkor az adott számot folyamatosan osztjuk 2-vel, és a maradékokat írjuk fel fordított sorrendben. Ezek a maradékok adják ki a kettes számrendszerbeli számot.
 2. Másikból tízesbe átváltás: Ebben az esetben minden egyes számjegyet megszorzunk az adott számrendszer alapszámának a számjegy helyiértékére emelt hatványával, majd ezeket összeadjuk. Például, ha a kettes számrendszerből akarunk átváltani a tízesbe, minden számjegyet megszorzunk a 2-nek megfelelő hatványával, attól függően, hogy melyik helyiértéken áll, és az eredményeket összeadjuk.

Ezek az alapelvek segítenek különböző számrendszerek között átváltani a Számrendszer átváltó alkalmazásban is, legyen szó akár a kettes (bináris), nyolcas (oktális), tizenhatos (hexadecimális) vagy bármely más számrendszer átváltásáról.

Hogyan történik a tízes számrendszerből a kettesbe váltás?

A tízes számrendszerből a kettes számrendszerbe való átváltás során az adott tízes számrendszerbeli számot folyamatosan osztjuk 2-vel, és az osztás során kapott maradékokat jegyezzük fel fordított sorrendben. A maradékok sorrendje adja meg a végső kettes számrendszerbeli számot. Vegyünk egy konkrét példát: átváltjuk a 13-as számot a kettes számrendszerbe.

 1. 13 osztva 2-vel = 6, maradék: 1
 2. 6 osztva 2-vel = 3, maradék: 0
 3. 3 osztva 2-vel = 1, maradék: 1
 4. 1 osztva 2-vel = 0, maradék: 1 (amikor az osztás eredménye 0, a folyamat véget ér)

A maradékokat fordított sorrendben felírva kapjuk, hogy a 13 tízes számrendszerbeli szám a kettes számrendszerben 1101.

Hogyan történik a kettes számrendszerből az átváltás a tízesbe?

A kettes számrendszerből a tízes számrendszerbe történő átváltáshoz minden egyes számjegyet megszorzunk a 2-nek a számjegy helyiértékére emelt hatványával, majd ezeket az értékeket összeadjuk. Az összeg lesz a tízes számrendszerbeli szám. Vegyük az 1101 kettes számrendszerbeli számot, és váltjuk át tízes számrendszerbe.

 1. A legjobb oldali számjegy (legkisebb helyiérték) a 2^0-szorosa, ami 1*1 = 1.
 2. A következő számjegy a 2^1-szerese, ami 0*2 = 0.
 3. A harmadik számjegy balra a 2^2-szerese, ami 1*4 = 4.
 4. A legbaloldalibb számjegy (legnagyobb helyiérték) a 2^3-szorosa, ami 1*8 = 8.

Az értékeket összeadva (1+0+4+8) kapjuk, hogy az 1101 kettes számrendszerbeli szám a tízes számrendszerben 13.

Miért használjuk éppen a tízes számrendszert a mindennapokban?

A tízes számrendszer használatának egyik fő oka az emberi test felépítésében keresendő. Az embereknek tíz ujjuk van (nyolc ujjuk és két hüvelykujjuk), ami természetes számlálóeszközként szolgált már az ősi civilizációk számára is. Ez a tíz alapú rendszer intuitívnak bizonyult, mivel az emberek könnyen számolhattak és végezhettek egyszerű matematikai műveleteket a kezükkel, ami elősegítette a tízes számrendszer elterjedését és használatát a mindennapi életben.

Ezenkívül a tízes számrendszer használata történelmileg is megerősödött a kereskedelem és a kommunikáció fejlődésével. Mivel az emberek már korán megtanultak tízes alapon számolni, a mérési rendszerek, pénznemek és más standardok kialakításakor természetesen ezt a rendszert vették alapul. A matematikai oktatásban is a tízes számrendszerre helyezik a hangsúlyt, mivel ez segíti a gyerekeket abban, hogy intuitívan megértsék a számok és a matematikai műveletek alapjait.

Mindezek miatt a tízes számrendszer a legelterjedtebb és leginkább használt számrendszer a világon, annak ellenére, hogy más számrendszereket is használnak bizonyos területeken, mint például a számítástechnikában (kettes számrendszer) vagy az időmérésben (a 60-as alapú rendszer esetei).

Az informatikában, illetve a számítástechnikában miért olyan fontos a kettes (bináris) és a tizenhatos (hexadecimális) számrendszer?

Az informatikában és a számítástechnikában a kettes (bináris) és a tizenhatos (hexadecimális) számrendszerek fontossága abból adódik, hogy ezek a rendszerek szorosan kapcsolódnak a számítógépek alapvető működéséhez és az adattároláshoz.

 • Kettes számrendszer (bináris): A számítógépek alapvetően elektromos jeleken keresztül kommunikálnak, amelyek két állapotot vehetnek fel: be vagy ki, azaz 1 vagy 0. Ez a két állapot tökéletesen megfelel a bináris számrendszernek, ami csak 0 és 1 számjegyeket használ. A bináris rendszer egyszerűsége lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy gyorsan és hatékonyan végezzenek el számításokat, adatokat tároljanak és feldolgozzanak.
 • Tizenhatos számrendszer (hexadecimális): A hexadecimális rendszer a bináris számok egy kompakt formája. Mivel egy hexadecimális számjegy 4 bináris bitet képvisel (2^4 = 16), a hexadecimális rendszert gyakran használják a bináris adatok rövidített megjelenítésére és könnyebb kezelésére. Ez különösen hasznos a programozásban, az adattárolásban és a hálózati kommunikációban, ahol a nagy mennyiségű bináris adat áttekinthetőbb formátumban történő megjelenítése és szerkesztése szükséges. Például, a számítógépek memóriacímei és a színek hexadecimális kódjai gyakran hexadecimális formában jelennek meg.

Összefoglalva, a bináris rendszer az elektronikus áramkörök és a számítógépek fizikai működésének alapja, míg a hexadecimális rendszer egy praktikus eszköz a bináris adatok kezelésére és megjelenítésére.

Hasznos volt? Oszd meg mással is! Köszönjük! ❤️
Kiszamolo.com logo

Ránk számíthatsz. Az oldalainkon található online kalkulátorok segítségével lehetőséget biztosítunk arra, hogy gyorsan választ kapj a téged érdeklő számszerű kérdésekre.